“Alex”, a hollandok laza és jópofa királya

Hollandia a tulipánföldek, a fekete bringák és a színes esőkabátok országa. Mások szerint a könnyű nőké meg a szabad drogoké. A lápok feltöltésén és termőre fordításán igyekvő népé, a fantasztikus festőké és a gyémántmegmunkálásé. Nos, a kép ennél persze még sokkal árnyaltabb, de az tény, hogy egy karakteres, különleges országról és népről van szó (hogy a nyelvről már ne is beszéljünk!).

 
 

Szóval, nincs min csodálkozni: a fura hollandoknak laza és jópofa király “jár”. Vilmos Sándor előtt 123 évig csak női uralkodója volt az országnak, és, mivel neki is csak három leánya van, minden bizonnyal őt is királynő követi majd a trónon.

Anyja, Beatrix királynő 2013-ban mondott le a trónról fia javára, akit azonban a mai napig nem koronáztak meg. A vöröses hajú, pocakos, vicces figura mentes a sztárallűröktől. Feleségével, az argentin származású, közgazdászként egy hágai bankban dolgozó Máxima királynéval is egy partyn találkozott, ahol csak simán “Alexként” mutatkozott be, és csak három héttel később fedte fel kilétét, amikor már dúl köztük a szerelem.

De, hogy a komoly oldaláról is essen néhány szó… A holland királyt komolyan érdekli a történelem és a vízügy, ezeket is tanulta az egyetemen, és jórészt ezzel foglalkozik vezetőként is: tiszteletbeli tagja a Világbizottság a 21. Század Vízellátásáért nevű szervezetnek, 2006-ban pedig az ENSZ főtitkár víz- és egészségügyi tanácsadó testületének elnökévé választották.

Ha a most 52 éves király követi elődei példáját, akik önként mondtak le a trónról a következő generáció javára, akkor legidősebb leánya, a most 15 éves Katalin Amália hercegnő nagykorúvá válása körül átadja a stafétát, de minden bizonnyal megmarad olyan kellemes udvari bohócnak, aki mindig is volt.

fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here