Amiről nem beszélnek: férfiak és az abúzus

A nőket ért családon belüli fizikai erőszak, vagy a minden hatodik nőt érintő szexuális bántalmazás ma már nyílt titok: szó esik róla a női portálokon, a szakembereknél, vagy akár egy mélyebb barátnős beszélgetés során. 

Úgy tűnik, a férfiakat kevesebb efféle inzultus éri – de ez csak a látszat. Egy amerikai pszichológus (de biztosak vagyunk benne, hogy hazánkban is születhetne efféle tanulmány) nemrég beszámolt az elmúlt három évtizedben szerzett szakmai tapasztalatairól – amely során szexuálisan bántalmazott férfiaknak segített az őket ért trauma feldolgozásában.

 
 

Kiderült, hogy:
Rengeteg férfit érint a dolog: sokukat egy közeli hozzátartozó (általában férfi) molesztált, többüket idegen férfiak, de akadt közülük olyan is, akit nő erőszakolt meg. 

A legtöbb érintett férfi középosztálybeli harmincas-negyvenes, házas ember volt, gyermekeik is születtek, viszont mindegyik komoly párkapcsolati, szexuális, valamint munkahelyi problémával küzdött. Terápiára nem az eredeti probléma miatt mentek, sőt, az első néhány pszichológusnál tett látogatás során tagadták is azt, hogy őket gyermek- vagy fiatal korukban inzultus ért. 

A pszichológus beszámolója szerint a férfiak általában csak a sokadik terápiás alkalommal fedték csak fel titkukat: volt, akit tehetős nagybátyja több éven át zsákmányolt ki szexuálisan, akadt, akit bátyja egyszer csókolt meg, de ez neki szexuális identitás-válságot okozott, és volt olyan férfi is, akit egy alkalommal több idegen férfi erőszakolt meg. A történteket csak több hónap terápia után voltak képesek szavakba önteni. 

A férfiak mindegyike használta a szarkazmust – mely általában a kellemetlen párbeszédekből való kifarolás eszköze – ezt azonban a pszichológus “megtiltotta”, pont azért, hogy őszinte, mély feltáró beszélgetések születhessenek. 

A férfiakat érintő szexuális abúzussal foglalkozó szakember zárásként írt az érintett férfiakból álló csoportjáról: a lelki sebekből gyógyult páciensei évek óta alkalomszerűen találkoznak, már nem áldozatként, hanem barátként tekintenek egymásra – a szarkazmust pedig azóta sem használják a kommunikációjukban.

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here