Beatrix a belevaló holland uralkodó

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau 1964-ben beleszeretett Claus von Amsbergbe. Ez így nem hangzik valami izgalmasnak. Ha azonban kiderül, hogy a hölgy a holland trón várományosa volt, már kezd érdekes lenni, nemde? No és, ha még azt is hozzátesszük, hogy választottjáról, a német külügyminisztériumban dolgozó diplomatáról egy Hitlerjugend egyenruhában pózolós fotó került elő… hát, így már egészen pikáns a történet.

 
 

Az 1938-ban a holland királyi palotában született Beatrixot egész messzire sodorta a történelem vihara. Mivel 1940 májusában Hollandia is bekapcsolódott a II. világháborúba, a királyi család Londonba menekült, majd Beatrix édesanyjával és húgával továbbutazott Kanadába. A kis hercegnő itt járt óvodába és az alsó tagozatot is itt végezte el. Majd a világháború végével, visszatérve Hollandiába, ott élt és végezte tanulmányait.

Visszatérve a szerelmi történetre, Claus von Ambserg ellen sokan tüntettek, mígnem aztán végül megenyhült a nép (főleg a herceg környezetbarát felfogása miatt, amely nagyon szimpatikus volt a hollandoknak), és a parlament is engedélyt adott a házasságkötéshez.

A királyi párnak három gyermeke született: Vilmos Sándor a legidősebb fiú, aki ma már az ország királya, Konstantin herceg, és Friso herceg, aki 2013-ban, 44 éves korában egy síbalesetben vesztette életét.

Beatrix királynő országa történelmének legidősebb uralkodója volt, és 2013-ban önként mondott le a trónról fia, Vilmos Sándor javára. “Nem azért mondok le, mert kötelességeim már túl nagy terhet rónak rám, hanem, mert meggyőződésem, hogy ideje átadni az új generációnak az országunkért való felelősséget.”

fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here