Boldog szülinapot Cola!

1894. március 12-én, azaz 126 éve adták el az első palack Coca colát. A szirup eredetileg fejfájás és gyomorpanaszok ellen készült, máig titkos recept szerint 1885-ben. A feltaláló a receptet és az értékesítés jogát 1888-ban Asa Candler-nek adta el. 

Az eredeti italban a kóla dió mellett többek között kokain is volt, ezt azonban 1906-ban az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, és koffeinnel helyettesítették. 

 
 

Megalkotása óta számos formában adták ki: létezik vaníliás, diétás, koffeinmentes és citromos is, 2019 végén pedig limitált szériás fahéjas ízesítésű kólát dobtak piacra Amerikában. 2012 nyarától Myanmarban is kapható a cukros nedű, így Kubán és Észak-Koreán kívül (ahol félhivatalosan kapható a kóla) a világ összes országa forgalmazza a Coca colát. (1951-ben egy összeesküvés-elmélet miatt Egyiptomban betiltották: a teória szerint, ha a logót tükrözzük, a felirat azt adja ki arabul: “Nincs Mohamed, nincs Mekka”.)

A palack formája, a logó, és a szlogen is sok változáson ment keresztül, de az ital népszerűsége máig töretlen. Boldog “szülinapot”, kóla!

Kattints a képre és csatlakozz a MyMirror facebook csoportjához! -Női parkoló Változtass Velünk!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here