Erőszaktevők

Noha előfordul, hogy férfi esik áldozatul a nemi erőszaknak, mégis, sokkal gyakoribb, hogy egy nőt gyaláznak meg. Miért? Nos, a válasz részben adott: a férfiak általában erősebbek, fizikai fölényük van. Ha keresztül akarják vinni akaratukat, akkor azt robosztusabb testalkatuk okán meg is tudják tenni. Ez nem igazságos a természettől… Nos, valóban nem az, de akkor is így van.

A másik fő ok, amiért a férfiak szexuális erőszakot követnek el, az a szex és az erőszak közötti vékony, de létező kapcsolat. (A szex és az agresszió is egy felfokozott idegállapot, ugyanazok a hormonok termelődnek mindkettőnél…) Még a nyelvben is megjelenik ez a bizarr kapcsolat: ha idegesek vagyunk, gyakran mondunk szexuális közösülésre utaló káromkodásokat.

 
 

Ne feledjük el azt sem, hogy szinte még a társadalom is legalizálja az erőszak és a testi vonzalom közötti összefüggést: hányszor vigasztaljuk a megráncigált, megharapott, fellökött kislányokat azzal, hogy biztos csak tetszik a bántalmazó kisfiúnak?

Egyes kutatók még azt is ki merik jelenteni, hogy a férfiak azért agresszívek, mert azt tapasztalják, hogy a nőknek a “nyertesek” kellenek: az erősebb, hangosabb, erőszakosabb fickók, így tulajdonképpen a nők provokálják ki azt, hogy a férfiak erőszakosak… (Eléggé kifacsart logika, nem?)

Ami sokkal logikusabbnak tűnik, az egy másik tudós megállapítása: a férfiak hajlamosabbak mind a mentális betegségekre, mind az alkohol- és kábítószer fogyasztásra, amely szinte egyenes úton vezet az agresszív, bántalmazó magatartáshoz. Ezen felül a társadalom is felelőssé tehető a férfiak agresszivitásáért: ha az a közvélekedés, hogy egy nő azért öltözik feszes ruhában, vagy megy el egyedül egy bárba, hogy kiprovokálja a közeledést, akkor az szinte felbátorítja az erősebb nem képviselőit a határokat átlépő, a nő akaratát semmibe vevő lépésekre.

A férfiak agresszivitására tehát nem csak biológiai, mentális, szokásbéli adottságai adnak magyarázatot, hanem a morális értékek is: ha egy társadalom nyíltan áldozathibáztató, a férfi felsőbbrendűségét hirdető, és a bántalmazás felett szemet hunyó, abban a közösségben a férfiak is úgy érzik, szabad kezet kaptak a “préda” megszerzésére.

Női parkoló Változtass velünk! – Kattints a képre és csatlakozz a MyMirror facebook csoportjához!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here