“Felfedeztem, hogy eddig mennyit költöttem értelmetlen dolgokra.”

 Közhely, közhely, de bizony minden rosszban van valami jó… És ez ugyanúgy igaz a koronavírus által okozott helyzetre is.

A legfontosabb dolog, amit a karanténnak köszönhetek, az az, hogy rájöttem milyen sok felesleges dolgot csináltam eddig egyetlen nap alatt. Jelentősen felértékelődött a szeretteimmel és a szabadban töltött idő, vagyis pontosabban minden perc, mikor nem a képernyőt bámulom.

 
 

Tévét nem nézek, egy filmnek pedig nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy leüljek elé. Sokkal többet vagyok a családommal, olvasok, hangoskönyvet hallgatok, kondizok vagy éppen odafigyelek arra, mit eszem.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan érdekes, hogy az egészségemre is sokkal jobban figyelek. Nem a szájmaszkozásra, kesztyűzésre, kézmosásra és fertőtlenítésre gondolok, hanem a helyes testtartásra, kevés ülésre (már amennyire lehet), valamint az előbb említett táplálkozásra is.

Ha érzed, hogy gyűlik benned a stressz, figyelj a testedre. Egy kis séta, futás, bármilyen mozgás természetesen a legjobb módszer a feszültség levezetésére, de ügyelj a többi fiziológiás igényedre is: napi 2-2,5 liter víz minimum, könnyű ételek, ha csökkenteni akarod a fáradságot, és egy jó szemcsepp használata, amennyiben gyakran kiszárad a szemed. Szemüvegeseknek külön ajánlom a kékfényszűrős lencséket.

Szintén felfedeztem, hogy eddig mennyit költöttem értelmetlen dolgokra.

Az alapélelmiszerek, tisztítószerek és vécépapírok mérhetetlenül felértékelődtek. A másik oldalon a reggeli kávé értelmét vesztette, ha kilyukad egy zoknim nem kidobom, hanem ha még menthető, inkább megvarrom.

Azonban kétségtelen, hogy a türelmemre hatott legjobban a kialakul helyzet. Bizony, az összezártság kihozza egyaránt a legjobbat és a legrosszabbat. Ideje azonban meg tanulnod kezelni az indulataid. Biztos megéri, ha tiéd az utolsó szó? Van értelme belebonyolódni ebbe az újabb vitába? Tényleg össze kell vesznem vele ezen az újabb hírmorzsán?

Ne hagyd, hogy egy-egy negatív érzelemhullám hosszabb időre magával ragadjon. Ahogy a nevetés és a jókedv, a harag, a szorongás és a féltékenység ugyanúgy elrepül. Kicsit legyél egyedül, lélegezz mélyeket, ne fojtsd el a feszültséget, hagyd hogy végig járjon.

Apropó, hírek. Ha az a típus vagy, akinek egy-két negatív hangvételű cikk teljesen el tudja szúrni a napját, akkor próbáld ki a következőt: minden nap szánj rá 5-10 percet, hogy lecsekkold a szükséges oldalakat. Állíts időzítőt, és ne lépd túl az időt! Ha érzed, hogy kezd lehúzni a tartalom, hagyd abba, és térj vissza később (én például közvetlen felkelés után nem tudok a kellő hozzáállással híreket befogadni). Így többé nem fognak órák elszaladni a hírportálod görgetésével.

Ennek is vége lesz egyszer, és a döntésed, hogy erősebben jössz-e ki belőle.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here