Furcsaságok a banánról

Édes, sárga, utóérő, sokáig kifejezetten luxuscikknek számított hazánkban, mi az? Hát persze, hogy a banán, a déligyümölcsök királya. Persze nem csak nálunk számított különlegességnek, hanem számtalan más országban, ahol a banán például nem is sárga, esetleg vallási üzenetet is közvetít.

 
 

A hindu hitrendszerben például a banánfa Parvati and Lakshmi istennők szimbolikus megjelenítési formája, továbbá a mindentudás jelképe. A banánfa levele pedig a nyugalom szimbóluma.

Noha mi főleg a sárga színűt ismerjük, kevesen tudják, hogy a banán nem mindig sárga: sőt, közel ezer fajtája létezik, például a Kolumbiában és Ecuadorban termesztett piros színű gyümölcs. Hawaii-on találjuk a Kék Jávát, mely érés előtt kékes színű, később pedig olyan íze lesz, mint a vaníliafagyinak.

Latin-Amerikában a banánlevelet esernyőként használják, a Fülöp-szigeteken egy speciális anyagot készítenek belőle, amelyből aztán mindenféle ruhadarabot varrnak, Közép-Amerikában pedig sokszor banánhéjjal tisztítják meg a magas vastartalmú vizeket.

Ha mindez még nem volt elég meglepő, íme egy sokkoló tény: a banán radioaktív. Nem kell persze megijedni, hiszen ilyen sugárzás folyamatosan körülveszi az embert, minimális mértékben. A banán jelentősebb mértékben radioaktív, mint a többi növény, hiszen nagyobb a káliumtartalma. Ahhoz azonban, hogy ebből ránk nézve káros radioaktív anyag képződjön és jusson a szervezetünkbe, 80 év alatt napi 700 banánt kellene megennünk.

A banán népszerűsítésében jelentős szerepet “vállalt” – akarva, akaratlanul – Jules Verne, aki a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című művében méltatta a gyümölcsöt, olyannyira, hogy Európa- és Amerika-szerte szinte rávetették magukat az emberek. Divatos lett a banán, viszont még tíz évet kellett várni arra, hogy könnyen elérhető is legyen.

Egyetlen banán a káliumból ajánlott napi beviteli érték 9%-át biztosítja a szervezetünknek. Ez nem kiemelkedő, tehát vannak ételek, melyekben magasabb a kálium, viszont a banán így is sok jót tesz a szervezetünkkel: erősíti az idegeinket és az izmainkat, tápanyaggal látja el sejtjeinket, és normál szinten tartja vérnyomásunkat. jó tudni azonban, hogy káros is lehet: a latexérzékenyeknél allergiás tüneteket – viszkető szem, zihálás, orrdugulás – is produkálhat.

 

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here