Gerzsány Mária a magyar méregkeverő

1911. nyarán Pálinkásnénak már tele volt a hócipője a férjével – panaszkodott is rá a faluban mindenkinek, aki csak meghallgatta siralmait. Gerzsány Mária, a falu bábája, kuruzslója azonban nemcsak meghallgatta őt, de megoldást is ígért… 60 koronáért épp elegendő arzént ad neki, amivel a kellemetlen férjet rövid időn belül garantáltan a föld alá küldheti, Pálinkásné pedig fellélegezhet.

 
 

A nő megijedt a végső megoldástól, és jelentette Gerzsányt a csendőröknél. Azok együttműködésre kérték Pálinkásnét: megjelölt bankjegyeket adtak át a nőnek, azzal, hogy vegyen Gerzsánytól arzént. Az akciót követően, mivel bizonyítékot szereztek az asszony ellen, letartóztatták a kisteleki kuruzslóként ismert, de bábaként, magzatelhajtóként, sőt lányfuttatóként is praktizáló Gerzsányt, aki – nem bizonyíthatóan ugyan, de – számos más gyilkossággal is gyanúsítható volt már addigra. Bábaként például közel száz szülést bonyolított le, melyből 78 esetben halott gyermeket jelentett be az anyakönyvvezetőnek. Ez még a korszak csecsemőhalandósági adatainak ismeretében is aggasztóan magas szám.

A hatóságoknak azért is volt gyanús az asszony, mert öt férje közül mindegyik elhalálozott – többen kiváló egészségnek örvendtek, egészen az asszonnyal való találkozásukig –  életbiztosításuk kedvezményezettje pedig “természetesen” Gerzsány Mária volt.

Miután Pálinkásné lebuktatta Gerzsányt, a bíróság gyilkosságért és gyilkosságban való bűnrészességért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a nőt. 1912-től hét éven át a márianosztrai fegyházban ült, de a történelmi zűrzavarban, a Tanácsköztársaság idején valamiért elengedték a börtönből. A kistelekiek Mari nénije nem sokat teketóriázott: hazatért, és felélesztette kicsiny “vállalkozását”. Már éppen megkapta első megrendelését – egy alkoholista férjet kellett volna a másvilágra küldenie – amikor a hatóságok felfigyeltek rá, és újra letartóztatták.

1920-ban Szegedre szállították, ahol megkezdte életfogytig tartó börtönbüntetését. Bebörtönözve halt meg.

fotó: Internet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here