Hajmosás. Utálod? Van egy jó hírünk!

Mi, nők szeretünk jól kinézni. Örül is ennek a szépségipar. Túlzásokba esni viszont nem szabad.

 
 

Ha szeretnéd hogy szép, egészséges hajad legyen, akkor az a jó hírem, hogy nem kell érte túl sok mindent tenned. Az igazság az, hogy éppen kevesebbet, mint azt eddig hitted.

Azt jól tudjuk, hogy nem tesz jót, ha napi szinten mossuk a hajunkat. Az viszont már vita tárgyát képezi, milyen gyakran kell a samponhoz nyúlnunk.

Megvannak fejben azok az idősebb nők, akiknek ronda dróthajuk van? Sajnos elmondható, hogy nem a természet babrált ki velük. Gyakorlatilag, ha nem a kertedből szedett kamillafejeket főzöd le, csak nagyon nehezen fogsz 100% bio terméket találni. A sampon, a hajfesték, a balzsamok és egyéb társaik mind-mind tele vannak vegyszerekkel. A hajszálnak van egy természetes védőrétege, ezt károsítjuk, ha napi szinten mosunk hajat.

A hajszárítóval is csínján bánj! A túl forró levegő a hajszálak nedvességtartalmát csökkenti – ráadásul a természetes olajok is nehezebben  épülnek be. Tudom, csábító 5 perc alatt letudni a hajszárítás maceráját, de nem szabad legerősebb fokozatra állítani a masinát. Érdemes megvárni, míg a haj legalább félszáraz lesz, és akkor is csak tisztes távolságból inkább felmelegíteni, semmint megégetni kell a hajat.

Mivel ez úgysem hatott meg, jobb, ha tudod, hogy a túlzott hajszárító használat hosszútávon megbosszulja magát, és hajhullást eredményez. Belőheted mindig a frizurád, ha később nem lesz hozzá alapanyag.

A haj egyébként azért zsírosodik, mert a gyökereknél faggyú képződik, ez szép lassan szétterjed. Gyakori hajmosással azt üzened a fejbőrödnek, hogy nyugodtan meghajthatja a faggyútermelő mirigyeket, hiszen ilyenkor a bőr kiszárad.

Nincs egyetemes szabály a hajmosás gyakoriságára vonatkozóan, viszont több fontos tényezővel kell számolni. Egy vékony szálú, szögegyenes hajon nyilván előbb meglátszódik, ha eljött a hajmosás ideje. A fejbőr minősége sem mindegy, a száraz bőr legalább itt előny lehet. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy normál fejből esetén heti kettő alkalomnál többször nem kell a haj-bajjal foglalkozni.

Sokat segítesz magadnak azzal, ha hajmosás közben sokáig, ujjbegyekkel végigmasszírozod a fejbőrödet – ez segíti a bőr vérellátását. A többség egyébként túltolja a sampon mennyiségét is: nem kell egyből a fél flakonnal nyakon öntened magad, 3-4 borsószemnyi sampon bőven elég.

Ha ettől függetlenül is úgy zsírosodik a hajad, mintha nem lenne holnap, még nem kötelező zacskót húznod a fejedre. Nyugodtan próbáld ki a száraz sampont; ezzel gyakorlatilag egy nappal kitolhatod a hajmosás idejét, ezzel is kevesebb vegyszert juttatva a fejbőrödbe.

Egyébként az igazi tisztítást a víz végzi el. Hálás lesz a hajad, ha nem teli sugárból ömlik rá a tűzforró lávafolyam – a legideálisabb a langyos hőmérséklet. Talán “hihetetlen”, de a sampon nem egyidős az emberiséggel, őseink remekül megvoltak nélküle. Sőt, sok ökotudatra ébredt, minimalista lány már teljesen elhagyta a sampont, és (állítólag) csak vízzel mosnak hajat. Ehhez azonban türelem kell: egy ilyen vállalkozás nem jár azonnali eredménnyel, fél-egy évet sajnos várni kell, míg visszaáll a természet rendje.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here