Hírességekkel kék foltokkal – Tina és Ike Turner

 Tina Turner és Ike Turner leuraló és bántalmazó kapcsolatát sok emblematikus jelenet jellemzi kiválóan. Az egyik ilyen például maga Tina neve és “személyisége”. “Tina Turner”-t ugyanis Ike Turner alkotta meg, és le is védette a nevet – azaz, ha Tina (eredeti nevén Anna Mae Bullock) lelépett volna, az egész személyiséget megkapta volna az utána következő énekesnő, akit Ike kiválaszt.

 
 

Nos, Ike-nak nem kellett a szomszédba mennie bántalmazó magatartásért.  Már kora gyermekkora óta szívta magába a felsőbbrendűséget és az agressziót. Végignézte, ahogy apját agyonverik az utcán (más források szerint valójában egy munkahelyi balesetben halt meg), majd el kellett tűrnie, hogy anyja hozzámegy egy súlyosan alkoholista férfihoz. A nevelőapja kifejezetten rossz arc volt részegen, sokat üvöltöztek és Ike egyszer le is verte őt, majd elmenekült otthonról. Tizenkét éves korára két középkorú nő is megerőszakolta, első szexuális “élményét” hat évesen szerezte. (Persze, ezek nem mentségek, csak magyarázatok arra, hogy miért vált belőle bántalmazó személyiség.)

 Ike zenei karrierjének és kábítószer-fogyasztásának határa a csillagos ég volt. Rendszeresen került összetűzésbe a hatóságokkal, ült börtönben is. Saját bevallása szerint tizennégyszer volt házas (és legalább hat gyermeket nemzett), sokszor úgy, hogy előző feleségétől el sem vált. “Adtam 2 dollárt a papnak, 3 dollárba kerültek az okmányok, és ennyi. Abban az időben a feketék nem törődtek a válással.” – nyilatkozta arrogánsan Ike. (Első felesége egy tizenhat éves lány volt, Edna Dean Stewart, akiről azt hazudták, hogy már húsz is elmúlt. Volt, hogy csak azért vett el egy nőt, hogy az többé ne a zenésztársával randizzon.)

Ike és Tina házassága is tele volt agresszióval és bántalmazással, amelyet Ike csak így jellemzett:

“Persze, hogy megcsaptam Tinát. Sokszor veszekedtük, olyankor gondolkodás nélkül megütöttem őt, úgy, hogy a földre rogyott. De sosem vertem meg!”

Ennek ellenére Tina csak 2018-ban a Sunday Times-ben nyilatkozott róla úgy, hogy “idős koromra megbocsátottam neki. Együtt dolgozni azonban képtelen lennék vele. Egyszer kérte, hogy csináljunk még egy közös turnét, de mondta neki, hogy nem. Határozottan nem.”

Fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here