Hogyan állítsd meg az időt – vagy legalábbis próbáld lelassítani

Az idő kincs: egy mindig fogyó, kezünkből elfolyó érték. Talán nincs is ember a Földön, aki elmondhatná magáról, hogy mindig hasznosan, tudatosan, terveivel teljes harmóniában töltötte el idejét. Vannak azonban trükkök, amelyekkel egy kicsit megragadhatjuk az időt, vagy, ha úgy tetszik, lelassíthatjuk, tudatosan élhetjük meg a pillanatot.

Itt van például a várakozás. A gyermekkorunk azért tűnik olyan lassúnak és hosszúnak, mert állandóan vártunk valamit. A nyári szünetet, az első csókot, a ciciket, a havat, az érettségit… A várakozás pedig – látszólag ugyan, de – lelassítja az időt. Töltsd fel a napjaidat kellemes várakozással. Ne egyél csokit, amíg el nem készíted a bevásárlólistát. Érkezz korábban valahova, és az utolsó pár száz métert tedd meg gyalog, hogy átérezd a találkozás igazi örömét!

 
 

Mérd az időt! Hipp-hopp eltelik egy pár óra a házimunkával vagy a tévé előtt? Állítsd be figyelmeztetést a telefonodon, amely minden órában pittyen egyet. Ekkor vedd számba, mit is csinálsz épp, hol kellene tartanod, jól telik-e el az adott óra. Ha úgy érzed, nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy kellene, változtass, tervezd át az óráidat!

Unatkozz! Ne hosszan, mert az káros az egészségre, de egy rövid, mondjuk heti negyed óra unalom bizonyítottan fokozza a kreativitást! Bambulj kifelé az ablakon céltalanul, vagy csak ülj a tömegközlekedésen anélkül, hogy olvasnál vagy zenét hallgatnál!

Nyeld le a békát! Na jó, ne szó szerint! De, ha a nap legkellemetlenebb feladatát már reggel elvégzed, és nem halogatod, sokkal tartalmasabban, és látszólag lassabban fognak eltelni az órák.

Ámulj el a kicsiségeden! Ha minden nap szánsz arra egy kis időt, hogy a madarak röptét, a csillagokat, vagy a levelek hullását megfigyeld, ráérezhetsz arra, milyen kicsi is vagy ebben a hatalmas univerzumban. A rácsodálkozás és a hála értékessé, emlékezetessé teszi a percet, és egy pillanatra megálljt parancsol az időnek.

Emlékezz vissza! Az emlékezés, a régen történt jó dolgok felidézése jót tesz a léleknek, és segít abban, hogy az időt ne egy gyorsan hömpölygő folyamnak lásd, hanem ezer meg ezer csoda láncolatának!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here