Home-office és home-school egy kiskamasszal – 1. nap

Ma reggel egy olyan világra ébredtünk, amilyenre eddig még soha a mi eddigi életünkben. 8:00 van és a 12 és 2/4 éves lányom még békésen alszik. Bár tegnap az egyik osztálytársa viccesen megkérdezte a viber csoportban, hogy akkor most holnap hánykor kell kelni, de gyanítom ő is szundikál még.

Nem nyitottak ki az iskolák, óvodák, a becslések szerint kétmillió ember maradt ma otthon. Nem használja a tömegközlekedést, nem fogja meg az iskola kilincsét és nem lihegi tele tesiórán a tornatermet.  De mi lesz ezután? Mit csinálunk majd velük hónapokig?

 
 

Mivel a legtöbb dolog fejben dől el, ezért mi a MyMirror-nál elhatároztuk, hogy segítünk azoknak a szülőknek és gyerekeknek, akik most – vélhetően – több hónapra össze lesznek zárva egy lakásban vagy jobb esetben kertes házban. Ha van kertetek vagy erkélyetek már sokkal jobb, mint azoknak, akik tényleg a négy  fal közé vannak bezárva. De mindenre van megoldás.

Jöjjön az első nap:
Mivel ez az Új Világ első napja, ezért köszöntsétek méltóképpen.  Biztosan belefér ezen a napon egy ágybareggeli a kis otthontanulónak. Legyen alsós vagy felsős, de akár gimnazista is, ha érzi, hogy együtt, jókedvvel próbáltok túllenni ezen az egészen, akkor sokkal együttműködőbb lesz. Ha már nagyobb, fontos, hogy értse, nincs itt a világvége, de baj van, amin csak akkor leszünk úrrá, ha összefogunk. És ez a lakáson belülre is érvényes. A reggeli után jöjjön a reggeli készülődés, mintha suliba mennénk. A fogmosás el ne maradjon! Egy ilyen helyzetben könnyen lazulhatnak az évek alatt berögzült dolgok, ami nem tenne jót a gyerekek biztonságérzetének.

Utána jöhet egy jó séta kutyával vagy kutya nélkül. (Nálunk kutyával (egyelőre), de éppen most olvastam, hogyha karanténba kerülnénk akkor nem vihetnénk le a kutyát se. A társasház kertjébe se. Hú…erre majd készülni kell, bár persze reméljük nem következik be.)

10:00 – 12:00 között a legideálisabb a tanulás, friss aggyal, kipihenten. Mindenkinek otthon vannak a könyvei. Ha nagyobbak a gyerekek és már önállóan tanulnak, akkor akár követhetik az órarend szerinti tanulást is, mindegyik tantárgyból veszik az új fejezetet. Örömhír, hogy egy csomó kimarad: tesi, technika, rajz, ének, informatika. Ez utóbbiból úgyis jócskán jut majd nekik gyakorlat a következő időszakban.

Tanulás után hívjátok fel a nagyszülőket és kérdezzétek meg, hogy hogy vannak, meséljetek nekik mindenféléről. Lehet, hogy hónapokig nem találkoztok, ezért érdemes gyakoribbá tenni a telefonhívásokat.

Míg a gyerek tanul, addig pont el tudjátok készíteni az ebédet, és jöhet a közös étkezés, persze szigorúan mindenféle kütyü nélkül. Beszélgessetek jó dolgokról, a vírusról lehetőleg csak akkor, ha a gyerekek kérdeznek.

Miután elpakoltátok az ebéd maradékát valami olyasmi következik, ami a suliban nem lenne lehetséges. Erre hívjuk is fel a gyerekek figyelmét, hogy kellően értékelhessék. Egy óra pihenés, amikor nézhet tv-t vagy a neten egy sorozatot. Juhé! J

Utána újabb séta és 14:30 körül el lehet kezdeni a második adag tanulást. 16:00-ra készen is lesz. Ezután 2Xfél óra következik levezetésképpen. Fél óra testedzés a lakásban, a kertben vagy az erkélyen, de fontos, hogy mozogjon. Utána tusolás, bebújás a pokróc alá és minimum fél óra olvasás. Nálunk az Egri csillagok kellene, hogy következzen, de egészen biztosan tudom, hogy ma még a 39 kulcs következő kötete kerül elő helyette, és én egyáltalán nem fogom bánni. Egy dologra biztosan jó ez a hirtelen jött otthontanulás…. lett időnk… mindenre.

És persze még alszik….lehet, hogy az egész terv borul, mert lássuk be, az élet nem éppen a legkiszámíthatóbb egy kiskamasszal.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here