Hova menekülhetsz a karácsony elől?

Hol találunk manapság olyan helyet, ahol karácsonykor egyáltalán nincs karácsony? Nos, nem is olyan könnyű…

Hiszen például Katarban sem az időjárás, sem a kulturális és vallási háttér nem “karácsonyi”, mégis találni színes gömböket és hallani a Jingle Bells unalomig ismételt dallamát. A turisták miatt ugyanis a nagyobb hotelek és a plázák már egészen “elkarácsonyosodtak”. A kórusműveket előadó koncerteket, karácsonyi partikat és vacsorákat azonban ne karácsonykor, hanem főleg december elején keressük a programokban.

 
 

Kínában sincs karácsonyi hangulat, ha csak a mértéktelen vásárlási hullámot és a rogyásig dekorált városok lüktetését nem tudjuk be annak. Az ország csupán 1%-a keresztény, ők hozzánk hasonlóan ajándékokkal és fénydekorral ünneplik a “szent születés fesztiválját”.

Rénszarvas helyett teve? Latyak helyett hőség? Ünnepnap helyett átlag, szürke hétköznap? Irány Tunézia! Persze, a lakosok kitesznek magukért, hogy a turisták azért érezzenek valamicskét a karácsonyi hangulatból… ugyanez a helyzet Mongóliában is, ahol ugyan csodás téli a táj, és mindenfelé rénszarvasokat látni, viszont, mivel nem keresztény országról van szó, nyoma sincs a karácsonyi hangulatnak, szokásoknak. Karácsonyfa elő-előfordul ugyan, főleg Ulánbátorban, de ez ne tévesszen meg senkit: a holdújév ünnepének szimbóluma ez, amelyet a mongolok nagy csinnadrattával, – tűzijátékkal, a tévében leadott elnöki beszéddel, utcabálokkal – ünnepelnek minden évben!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here