Így győztem le az álmatlanságot

Te is nehezen tudsz elaludni? Ez az 5 kevésbé ismert tipp segíthet, hogy végre kipihenten ébredj.

A sok blogos jó tanács és ősi praktika közül nehéz kiszúrni azokat, melyek tényleg hasznosak lehetnek egy krónikus rossz alvó számára.

 
 

Évekig órákon át hánykolódtam éjszakánként, volt hogy egyáltalán nem tudtam elaludni. Valószínűleg mindent próbáltam, amit az idegőrlő órák alatt tanácsolni szoktak: olvasás, TV, bárányok számolgatása, gyerekkori emlékek felidézése, séta a kertben, meleg vizes fürdő…

Nem vagyok sem orvos, sem szakértője a témának, ez nem egy átfogó “7 biztos tipp, hogy jobban aludj” cikk. Vess egy pillantást erre a kevésbé ismert 5 dologra, mely segített nekem legyőzni az évekig tartó álmatlanságot:

Rutin és alvásciklusok:
Kicsit csalok az elején… Egy viszonylag nehezen alkalmazható tippel kezdem. Azonban az alvásciklusokkal való megismerkedés fontos ahhoz, hogy ne azon kattogj éjszaka milyen keveset fogsz aludni.
8 óra minimum, ugye? Nem egészen. Általában egy felnőttnek 5 ciklus szükséges, hogy kipihenje magát. Természetesen van akinek több, van akinek kevesebb. Körülbelül 90 perc egy átlagos ciklus hossza, 5 x 90 pedig 7,5 óra.
Ha azonban minden nap (sajnos a hétvégéket is beleértve) ugyanakkor fekszel le, a ciklusaid akár hetek alatt jelentősen rövidülhetnek. Ez azt jelenti, hogy teljesen kipihent lehetsz 6 óra jól bejáratott, rutinos alvástól. A jó hír az, hogyha hozzászoktathatod a szervezeted egy időponthoz, például éjfélhez, szinte észre se fogod venni milyen hamar elszenderülsz.
Viszont lehet, hogy a te esetedben ez szóba sem jöhet munka, gyerekek, vagy a párod miatt. Ezért lépjünk át a következő tippre, melyet bármikor tudsz alkalmazni.

Figyelj a légzésedre!

Hajnali 4-kor az összes létező dolgon tud járni az eszed, kivéve a legfontosabbon: a légzéseden.
Ha szoktál meditálni, nem fog neked gondot okozni ez a feladat. Ha nem, az se gond, hiszen hihetetlenül egyszerű kordában tartani a légzésedet a következő módszerrel: Feküdj nyugodtan és csak az orrodon keresztül lélegezz. Vegyél mély levegőket, de ne tartsd bent túl sokáig. Csupán addig, amíg érzed, hogy átjár az oxigén.
Merülj bele az érzésbe, élvezd ahogy a levegő áramlik be és ki a tüdődből. Először szinte biztos, hogy el fognak kalandozni a gondolataid. Lágyan terelgesd őket vissza ide, ne siess sehova. Semmiképp ne hagyd, hogy túl szaporává és sekéllyé váljon a légzésed.

Hány fokra tekered a fűtést? 

Lefekvés előtt egy-két órával elkezd csökkenni a testhőmérsékleted. Ennek köszönhetően a kellemes napközbeni szobahőmérséklet általában nem segíti elő, hogy könnyen elaludj.

Férfiak és nők esetében kicsit eltérők az értékek (a hölgyek jobban szeretik a meleget), viszont körülbelül 18°C az a hőmérséklet, mely mindkét nemnek optimális az elalváshoz.

Tanácsos enned 6 után…

Elgondolkoztál már azon, hogy miért ébredsz fel az éjszaka közepén farkaséhesen, mikor semmi mást nem csináltál, csak feküdtél? Dr. Michael Breus, TedEx előadó szavaival élve, “Úgy képzeld el alvás közben a testedet, mintha 3-asban tövig nyomnád a gázpedált és jó ideig rajta hagynád a lábad.”  Ehhez a sok munkához pedig energia kell, így ne csodálkozz ha ebéd óta nem ettél semmit és gondjaid vannak az elalvással.
Én közvetlenül lefekvés előtt is be szoktam kapni egy pár falatot. Arra figyelj ilyenkor, hogy könnyed, ám kalóriadús ételekre essen a választásod.

Csak nyugodtan este

Körülbelül egy órával lefekvés előtt lehetőleg ne végezz semmi erőltető testmozgást, vagy intenzív fókuszt igénylő feladatot, különösen ne vezess. Koncentrálás után sajnos nem két perc kell az agyunknak, hogy lenyugodjon.
Ez alól kivételt képezhet a szex, azonban ez is erősen változó egyénenként. Van aki az esti hancúrozástól úgy fel pörög, mintha falat mászott volna, van aki pedig úgy alszik utána, mint a bunda.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here