Ismered a zsiráfokat? Tényleg?

A zsiráfok amellett, hogy az állatkertek egyik legszeretettebb lakói, mindig is gonoszkodó viccelődések célpontjai voltak – és lesznek is. De ezen nincs is mit csodálni: hihetetlenül furán “összerakott” állatok ők, akik a magasból szemlélik a szavannát, vagy éppen az állatkert látogatóit.

 
 

Íme néhány érdekesség róluk:

2016-ig úgy tudták, hogy a zsiráfok egy fajba, azon belül pedig kilenc alfajba tartoznak. Aztán egy mélyrehatóbb vizsgálódás után kiderült, hogy mindössze négy alfaja van: az északi, a déli, a a maszáj és a foltos zsiráf. Mivel ezek egymással nem szaporodnak, ez a négy alfajba történő besorolás egy elég nagy tudományos felfedezésnek bizonyult.

A zsiráfok szeretik a dögöket. Egy természetfotós többször megfigyelte, amint a békésnek tartott növényevők kóstolgatnak, dobálgatnak egy elhullott csíkos gnút, vagy nyalogatnak egy bivalykoponyát. De ne gondoljuk, hogy a zsiráfok hirtelen húsevésre váltottak, vagy, hogy megőrültek: simán az a helyzet, hogy a saját csontjuk épségének fenntartása érdekében kieszik a dögök csontját, hogy kalciumhoz és foszforhoz jussanak.

Kicsit gusztustalanul hangzik, na de az állatvilágban azért van pár efféle gyomorforgató dolog… szóval, a tudósok megfigyelték, hogy sok kismadár, akik a zsiráfok bőréről szedegetik a bogarakat nappal, éjszakára behúzódnak a zsiráf meleg és biztonságos hónalja alá, és ott alszanak.

A zsiráfok csendes állatok. Olyannyira, hogy a kutatóknak gyanússá is vált. Először azt feltételezték, hogy olyan frekvencián kommunikálnak, amely az ember számára nem észlelhető. Aztán, állatkerti körülmények között rögzítettek 1000 órányi felvételt, mely alapján megállapították: a zsiráfok alacsony frekvencián morognak. Búgnak, döngicsélnek, mint egy méhecske. Mivel csak éjszaka teszik, még mindig nem biztos, hogy ez egyfajta kommunikáció – lehet, hogy csak öntudatlanul és céltalanul adnak ki hangot… azaz: egyszerűen csak horkolnak.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here