Jó ha megjegyzed: elektroszmog. Valami, amit nem árt kerülni…

Bizonyára eddig neked is nagyjából annyi ismereted volt az elektroszmogról, mint nekem. Ne aludj a telefon mellett és ne tölts túl sok időt a számítógép előtt. Na de mennyire veszélyesek valójában az elektromos kütyük?

 
 

Először is tisztázzuk a fogalmat: az elektroszmog lényegében egyfajta elektromágneses sugárzás, amit elektromossággal működő berendezések váltanak ki. A kutatók még egyelőre vizsgálják, milyen hatással van az emberi szervezetre a szmog, az is vita tárgyát képezi, hogy egyáltalán okozhat-e egy elektromos berendezés bármiféle károsodást. Mi ebben most nem szeretnénk állást foglalni, csak ismertetjük az egyes elképzeléseket.

Egyébként maga az elektromágneses sugárzás nem emberi találmány, természetes formában a csillagok, a Nap, a Föld vagy egy vihar is kibocsátja ezeket a sugarakat. Következzen egy kis biológia: szervezetünkben végbemenő kémiai és biológiai folyamatokat a természetben jelen levő elektromágneses hullámok szabályozzák. Ezért is reagálnak sokan érzékenyen a frontváltozásokra: ilyenkor megváltozik a légköri elektromosság.

Sajnos elég valószínű, hogy az elektromos berendezések ténylegesen káros hatással vannak szervezetünkre, a viták inkább a negatív hatások mértékéről folynak. Következzen most pár kutatás eredménye, ami után nem biztos, hogy annyit fogod nyomkodni a telefonodat:

Ha sok elektromos készülékkel vagy körülvéve, az alvászavart, szív-és érrendszeri betegségeket és ingerlékenységet is okozhat. Extrém esetben megnövelheti a test hőmérsékletet is. Nem győztelek meg? Akkor jöjjenek egyéb nyalánkságok. A magas elektroszmog hosszú távon meddőséget, rákos megbetegedést, Alzheimer-és Parkinson kórt, idegkárosodást és gyermekkori leukémiát okozhat. Így már gondolom vidámabban mész be holnap a számítógépekkel zsúfolt irodába.

“Rendben, akkor majd éjszakára kikapcsolom a gépet és a tévét, sőt, annyira jófej leszek magammal, hogy a telefonos ébresztőt leváltom a régi-klasszikus vekkerre.” Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az elektromos berendezések kikapcsolt állapotban is sugároznak. Legjobb, ha mindent, ami árammal működik, lehetőleg nem a hálószobádban tartasz. Egyébként jobb, ha tudod, hogy a fali vezetékek általában nincsenek leárnyékolva, pedig anno ezt egyszerűen megoldották egy fémcsővel. Ennyit az elektroszmog-mentes éjszakáról.

Alvó állapotban a mesterséges elektromos sugárzás különösen intenzíven fejtheti ki “áldásos” hatását. Mivel az élő szervezetre külső ritmizáló jelként hat, sajnos hosszú távon befolyásolhatja a szívritmust, az agyműködést és a légzést. Ami pedig már végképp tudományos fantasztikumnak tűnhet: még a véred fizikai összetételére is hatással van, megzavarhatja a sejtek természetes osztódási folyamatát. Két nagyon fontos hormon, a melatonin és a szerotonin termelődését is akadályozza.

Sajnos egy elektromos berendezések által működtetett társadalomban a kütyüket kikerülni gyakorlatilag lehetetlen – gondolj csak arra, hány órát töltesz a számítógép előtt, vagy ami még jobb, mennyit telefonálsz. Utóbbi esetében ajánlott a fülhallgató, mert az elektroszmogot leginkább az agytól kell távol tartani.

Persze elektromos berendezés most már gyakorlatilag csak a nagypapád vidéki szőlőskertjében nincsen, és a városban sem találsz lassan olyan pontot, ahol nincs wifi. Ettől függetlenül az elektroszmog erősségét tényleg a minimumra kell csökkenteni – legalább az alvási idő alatt, amikor egyébként sincs szükséged a tévére és a telefonodra.  

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here