Kamaszok és az internetes pornó

A szex mára egyszerre lett tabu (nincsenek rá jó szavaink, nem vagyunk képben a veszélyeivel), és mindenki számára elérhető (pucér nők a plakátokon, tévécsatornák és netes források tömkelege tocsog a nettó szextől). Aki ma el akarja érni, el tudja. A szégyenlős, de kíváncsi kamaszok is. Kár, mert így téves, vagy kifejezetten káros kép éghet beléjük, kedvezőtlen irányban befolyásolva a nemi életüket.

De milyen téveszméket sajátíthatnak el a fiatalok, ha netes pornót néznek, vagy online információkkal elégítik ki tudásvágyukat?

 
 
  • A pornóvideókon látható izmos férfiak és tökéletes testű, vékony nők rombolhatják nem csak a kamaszok önképét, hanem a jövendőbeli partnerükről alkotott elképzelésüket is.
  • Fals dolgokat tanulnak meg a szexuális aktusról: a mindig kész, mindenre kapható társ csak a filmekben létezik.
  • Meg kell tanulniuk, hogy senkinek nem “jár” a kielégítő szexuális élet – ahhoz, hogy ezt elérjék, jó társaknak kell lenniük, és meg kell találniuk a hozzájuk illő párt.
  • A kielégítő, boldog szex egy tanulási folyamat eredménye, aki első alkalommal fantasztikus élményre számít, csalódni fog.
  • A szex nem csak örömforrás, de felelősséggel és veszélyekkel is jár: a netes együttléteken nem látszik, hogy milyen fontos is a védekezés, a higiénia, a gyengédség – ott csak a fizikai aktivitás látszik, az érzelmi oldal nem.
  • A netes szexvideók nem tanítják meg, hogyan kell esetleg nemet mondani, vagy hogyan kell tiszteletben tartani a partner kérését és határait.
  • Az online szexualitásból árad az egoizmus és a másik ember kizsákmányolása, tehát azt nézi, mit lehetne kapni, míg a szex valójában a másik elfogadása, szeretése, szolgálata.

A listát minden bizonnyal lehetne még folytatni. Tehát, ha nem akarjuk, hogy a gyermekeinknek ehhez hasonló, torz képe legyen a testi örömökről, meg kell találnunk a módját, hogy jó időben, jó módszerekkel, korrekt képet adjunk számukra az élet egyik legfontosabb dolgáról, a szexualitásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here