Egy fotó és ami mögötte van

Pörög az internet a nemrég lefotózott fekete lyuk körül, még azok is kattintanak, akiket amúgy hidegen hagy a csillagászat. Az viszont biztos nem tudtad, hogy a tudományos áttöréshez szükséges algoritmust egy 29 éves amerikai nő dolgozta ki.

 
 

Jó-jó, de mi az a fekete lyuk?

Nehéz elképzelni, de azért próbáljuk meg. A fekete lyuk olyasmi, mint egy hatalmas, feneketlen örvény, ami akkora gravitációs erővel bír, hogy mindent beszippant maga körül. Meghajlítja a téridőt, csillagokat nyel el, sőt, még a fény sem szabadulhat belőle – innen ered az elnevezés. Ahogy közelednél egy fekete lyukhoz, úgy lassulna le számodra az idő – viszont te ebből semmit sem érzékelnél. Magyarán amíg te eltöltenél ott egy hosszú hétvégét a pároddal, addig itthon több ezer év telne el. A számok persze nem pontosak.

Akit egyébként érdekelnek a tudományos részletek, annak ebben a videóban magyarázza el az ifjú tudós hölgy, hogyan kell lefényképezni egy fekete lyukat:

Hogy fényképezzünk le egy fekete lyukat? – Katie Bouman | TEDxBeaconStreet

Na de ki is ez a nő?

Dr. Katie Bouman egy Chicago melletti kisvárosból származik, és a tudomány szerencséjére nem elégedett meg azzal, hogy ott is élje le hátralevő életét. Mérnöki és informatikai tanulmányai után sikeresen ledoktorált, majd gondolt egyet, és csatlakozott a Harvard Egyetem Event Horizon Telescope Imaging csapatához. Csak hogy értsd is: ez gyakorlatilag teleszkópok egész sorát jelenti a világ minden tájáról, ezek együttes munkájával lehetett létrehozni azt a bizonyos fotót.

A történethez azért fontos hozzátenni, hogy bár ő volt a fő lángész, de a kép egy kétszáz fős csapat munkájának eredménye. Katie egyébként idén ősszel már tanítani is tervez a Kaliforniai Egyetem technológiai részlegén.

A fekete lyukak létezését egészen szerdáig még senki nem tudta bizonyítani, a fogalom csupán az elméleti fizikában létezett. Mellesleg a szóban forgó fekete lyuk 55 millió fényévre van a bolygónktól, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napunké. Az objektum a Messier-87 nevű galaxis közepén van – egyébként a mi galaxisunk, a Tejútrendszer közepén is található egy fekete lyuk – szerencsére ettől azonban elég messze keringünk.

 

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here