Koronavírus világturné – Csak semmi pánik!

Még 1995-ben készült egy film Vírus címmel, Dustin Hoffmann-nal. Talán ez volt az első olyan film (vagy csak én emlékszem így) amiben nem hús-vér emberek, öntudatukra ébredt robotok, vagy az űrből érkező idegenek ellen ment a harc, hanem egy halálos vírus ellen. Ez új volt, és borzasztóan izgalmas. Küzdöttek az idővel, az eszközökkel, a bürokráciával, hogy megmentsék az emberek életét, és közben állati félelmetes maszkok és szkafanderek alól biztatták az éppen beteg és haldokló pácienst, hogy „nem lesz semmi baj”.
Persze volt, hiszen csóri áldozatok onnan is véreztek, nyáladzottak és lilultak-feketéllettek, ahonnan addig elképzelni nem tudtuk.
De hát ez film! Aztán pár évvel később, na jó 10 évvel később, jött a Rejtélyes vírusok nyomában c. sorozat Neal McDonough főszereplésével. Minden héten vártam a következő részt, hogy milyen kisvárost – nagyvárost, falut, országot kell megmentenie, az addig teljesen ismeretlen mikroszkópterroristától, amit vagy véletlenül szabadítottak az emberiségre, vagy készakarva. Majdhogynem mindegy is. Szóval izgalmas volt.
Aztán a sorozatnak vége lett és jöttek a nagy mozifilmek. A Kaptár már ötvözte a gyilkos vírus – zombi elemet, de így is egy kísérletezgető professzorhoz, és egy biológiai fegyvert remélő céghez jutottunk a végére mint a baj forrása. Na jó, de hát ez is csak egy film! Aztán jött a Z világháború, és még megannyi más film a gyilkos vírusokkal és világvége teóriával vagy a kihalás esélyével, és hogy őszinte legyek én azt hittem, hogy ez csak egy film, egy nagy popcorn és egy fél literes Cola mellett.

 
 

De aztán jó pár éve izgultunk a radartérkép felett, ahol bemutatták, hogy pontosan hol lépte át a madárinfluenzás szárnyas az országhatárt először, majd jött az ebola, meg a SARS meg a MERS és kezdtem sandítani a hírportálok fele, hogy akkor most tulajdonképpen mikor is látom meg az első hírt egy élő halottról valahol a nagyvilágban egy utcán kóborolva. Persze közben itthon küzdöttünk az influenza vírusokkal, amik évről évre mutálódnak, és pont egy héttel tart tovább évről évre kikászálódni a betegségből. A vakcina meg persze jó, meg adjuk be, talán enyhébb lesz a lefolyása, de csak arra az 5 fajtára jó, ellenben van vagy húsz.

És akkor most itt van a 2019-nCov. Kérem ez a mostani világturnéra indult koronavírus hivatalos neve. Most ettől rettegünk. Mert hogy egyre többen elkapják, és 10% körül bele is halnak. A fertőzések egy vuhani piacról indultak ki, és épp Vuhanban van Kína legmodernebb mikrobiológiai laborja is. Ez mekkora véletlen! De tényleg! Elképesztő! De semmi ok a pánikra, hiszen ugyan a fertőzések elérték már Thaiföldet, Dél-Koreát, Tajvant, Szingapúrt, Vietnamot, Nepált és Ausztráliát, és regisztrálták az első amerikai beteget is, de a vakcinát elő tudják állítani pár hónap alatt! Csak győzzük kivárni! És különben is, csak semmi pánik, mert ez az élet, és nem egy horrorfilm a mozivászonról.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here