Kütyü vagy nem kütyü?

Hét és fél óra. Rengeteg fiatal ennyit tölt naponta okostelefonját bámulva. Ha le kell tenniük az eszközt egyetlen órára, az szó szerint komoly kihívást jelent számukra. Nem, ez nem csak a szemük épségének vagy a testtartásuknak tesz rosszat. Hanem károsítja a pszichéjüket is, és megakadályozza, hogy mentálisan erős személyekké váljanak.

Miért is? Legfőképpen azért, mert egy egészséges jellemnek találkoznia kell és fel kell dolgoznia negatív érzelmeket is – a kütyük viszont alkalmasak arra, hogy a fiatalok minden efféle kellemetlen érzés elől elbújjanak. Stressz, lelkiismereti-válság, düh, unalom? Irány a virtuális világ, és máris nem kell foglalkozni ilyenekkel. Az is káros, hogy mindenkinek saját telefonja, okos eszköze van, így például a család már nem egy tévé elé ül le és nem ugyanazt a filmélményt szerzi meg… a kapcsolatteremtésre alkalmas eszköz teljesen elszeparálja egymástól a családtagokat!

 
 

A játék köztudottan fejleszti az elmét, a kreativitást, a türelmet, az együttműködést… egyszóval, a gyerekeknek játszaniuk kell ahhoz, hogy mentálisan erőssé váljanak. Na, de mivel? Hát, nem számítógépes játékokkal, annyi bizonyos. Pedig mára már kimutatható, hogy a gyerekek sokkal kevesebb természetes anyaggal, fantáziát vagy finommotorikát fejlesztő dolgokkal játszanak. A játékkal töltött órák hiánya később is érzékelhető marad.

Az okostelefonok világában a gyerekek önállóbbak – hihetné ezt egy felületes szemlélő. Pedig ez is tévedés. Az otthon felejtett focicipőért fel lehet hívni anyát, az unalomba fordult szülinapról pedig apa szabadíthat meg egy azonnali fuvarral. A gyerekek elfelejtenek gondolkodni, kivárni, megoldásokat kiagyalni… hiszen a telefon mindent megold helyettük. (Igazából viszont dehogy…!)

Mentálisan erős gyerekké akkor válhatnak utódaink, ha mi, szülők szemfülesek vagyunk, és merünk időben változtatni a családunk szokásain, vagy a gyerek időbeosztásán, eszközein.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here