Leckék lányoknak, akiket nem szerettek a szüleik

Egy nárcisztikus apa vagy egy leuraló anya mellett nehezen tanul meg igazán szeretni egy gyermek. Hiszen csak annyit lát a világból, hogy ha szeretetre vágyik, akkor meg kell húznia magát, vagy éppenséggel tökéletesen szerepelni, viselkedni. Megszokja, hogy a szeretet feltételekhez kötött. De téved.

Leckék lányoknak, akiket nem (jól) szerettek a szüleik:

 
 
  1. A szeretetért nem kell megdolgozni! A szeretet – ideális esetben – feltétel nélkül való. “Szeretlek, mert szeretlek.” Ennyi. Egy nárcisztikus apa vagy egy elutasító, leuraló anya mellett nem ezt tanulja meg egy kislány. Hanem azt, hogy a szeretetért tenni kell, meg kell dolgozni érte. Csakhogy ez nem igaz…
  2. Aki jól szeret, az nem kéri, hogy rejtsd el az érzéseidet! Ha egy szülő megszégyeníti a gyermekét, ha az sír, hisztizik, vagy kérdez, azzal nevetségessé teszi a gyermek érzelmi világát. Akit pedig így megaláznak, előbb-utóbb elfojtja érzéseit. Az eltemetett negatív érzések azonban egyszer utat törnek maguknak: megbetegítenek vagy jellemet torzítanak. 
  3. A család az elsődleges hely, ahol biztonságban és szabadon kell érezned magad! Az olyan anyák és apák, akik nem éreztetik a gyerekeikkel, hogy elfogadják őket olyannak, amilyenek, és nem érik el, hogy a gyermek kötődése stabil legyen, azok nem szeretnek “jól”. 
  4. A szeretet nem fáj! Természetesen senki nem rejtőzhet egy pajzs mögé, amely megvéd a csalódástól. Történhet szakítás, csalódás – ezek elkerülhetetlenek az életben. De aki gyermekkorban megtapasztalta, mi az “egészséges” és “jó” szeretet, az jobban viseli még az esetleges érzelmi kudarcokat is. Akit viszont a szülei “ridegtartással” neveltek fel, megszokják, hogy a szeretet inkább fájdalmas, mint jó – pedig ez nem igaz.
  5. A szeretet nem tesz gyengévé és kiszolgáltatottá. A nárcisztikus vagy rideg szülőkhöz rettentően nehéz kapcsolódni. A gyerek persze próbálkozik, de valahogy mindig “lepattan”, így előbb-utóbb arra jut, hogy a szeretet nem jó dolog – nem erősebb lesz tőle, hanem sérülékeny. Ez a téveszme pedig megmérgezheti az egész életét, felnőtt kapcsolatait is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here