Mi is az a minimalizmus és miért szuper dolog?

Vannak olyan divatőrületek, melyek igenis hasznosak lehetnek. Ilyen például a minimalizmus.

 
 

Pedig elismerem, elsőre valami újabb hipszter-hóbortnak tűnik a dolog, amit néhány, túl sok szabadidővel rendelkező Kossuth-szakállas vegán-fazon találhatott csak ki. Lehet ezt felszínes képmutatással is végezni, viszont tény, hogy egyszerűbbé és jobbá teszi az életedet. És a bolygóét is.

Na de miről is volna szó? A minimalizmus tulajdonképpen az életed leegyszerűsítése azzal, hogy kidobsz mindent, amire nincs szükséged. Ezen felül megpróbálod minél kevesebb hulladékkal szennyezni földanyát, hogy az unokáid már ne csak az interneten láthassák, hogy is néz ki egy erdő.

Az ötlet egyébként egy japán író, Szaszaki Fumió agyából pattant ki és azóta töretlen sikerrel hódítja meg a világot az egyszerűbb élet gondolata. Maga az irányzat szembe megy a túlzott fogyasztással, és letisztultságra, mértékletességre csábít – engem már innentől kezdve megnyertek. Nyilván nem véletlen, hogy a mozgalom Japánból indult ki. Tokió népsűrűsége akkora, hogy egy gombostűt sem lehetne leejteni az utcán, és még a garzonlakások is aranyáron kelnek el – itthon valószínűleg egy kisebb kastélyt tudnál venni egy japán lakáska áráért.

Persze felvetődik a kérdés, hogy ugyan miért is lenne jobb neked, ha kiszanálnád a fele holmidat otthonról? Nagyon egyszerű: letisztult környezetben sokkal jobban tudsz koncentrálni a lényegi dolgokra. És ha belegondolsz: tényleg van mit kiszanálni: ezer éve nem hordott ruhákat, ajándékba kapott felesleges kacatokat, melyeket nincs szíved kidobni. A probléma az, hogy a sok felesleges holmi észrevétlenül is elvonja a figyelmedet, így sokkal szétszórtabb leszel, mintha csak azok a dolgok vennének körül, amikre valóban szükséged van.

Az első lépés tehát egy masszív szelektálás, ezt követi az a remek gondolat, hogy ne vásárolj össze-vissza, mintha muszáj volna. Ráadásul a kevesebb több, egyszerűen jobban értékelni fogod azt, ami már megvan. Csakhogy meghozzam a kedvedet: ez a módszer hónap végén sok-sok ezrest ment meg a pénztárcádban. Valószínűleg észrevétlenül is többször veszed meg a fél literes vizeket, vagy vásárolsz aranyáron kávét, mikor otthonról hozva feleannyiból megoldhatnád.

Ha azt gondolod, hogy nincsenek felesleges cuccaid, hiszen amúgy is csóró vagy, csak vess egy pillantást a fürdőszobádba: szükségtelen nyolcféle kondicionálót kenned a hajadra, a tavalyi beszáradt tisztítószert is rég kidobhatnád, és valószínűleg a testápoló szavatossági ideje is rég lejárt. És akkor még nem beszéltünk a nappalidról, a hálószobádról és a konyhádról.

Ha már kiürítetted az otthoni életteredet, az kicsit olyan, mintha újra friss levegőhöz jutnál. A pénzt egyébként költheted inkább élményekre, utazásra, neadj’isten mások megsegítésére. Sőt, ha nincs, ami elvonja a figyelmedet, az idődet is megspórolhatod, és többet találkozhatsz a barátaiddal, többet lehetsz a pároddal, de az is előfordulhat, hogy este még…khm…arra is marad energiád.

És tudom, ez most nem sok mindenkit fog érdekelni, de a Földnek is teszel egy szívességet, ha nem szemeteled tele. Kezdő lépésként használj újratölthető kulacsot és vászonzsákot, amibe a gyümölcsöt és a pékárut rakhatod! A környezetszennyezéssel ugyanis az a bibi, hogy te is meg fogod érezni. Nyilván most is tapasztaljuk már azt a plusz 3-4 fokot, ami pár éve még nem volt, de ennél sokkal cudarabb világ jön.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here