Mi történt a holtak hegyén? Ufóhívők figyelem!

Titkos fegyverek tesztelése? Ufótámadás? Jetik? Sátánista rituálé? Sokan sokféleképpen próbálják megmagyarázni a “Holtak hegyén” történt különös tragédiát.

 
 

1959 február 1-ről 2-ra virradó éjjel az Észak-Urálban, a manysi nyelven csak “Holtak hegyeként” emlegetett csúcson meghalt kilenc hegymászó. Nos, ez még önmagában sajnos nem lenne kirívó eset, hiszen a profikkal is megeshet, hogy a hegy, az időjárás, vagy sorozatos hibák áldozatául esnek… de ez valami egészen más volt.

Az áldozatok holttestét a keresés során mezítláb vagy egy másik csapattag ruhájába öltözve, kitépett nyelvvel, összetört bordával, megégett orral találták meg. Ketten összebújva, egyikük térden állva fagyott szét, és mindegyiküket a tábortól másfél kilométerre, a fák között találták meg. Testük magas radioaktivitást mutatott, arcukon látszott a halálfélelem, és több tetem is narancssárga maradt… de hogy mi volt mindennek az oka?

Nos, a találgatásoknak napjainkig se vége, se hossza – és ráadásul a hivatalos nyomozást hamar le is zárták, ami csak még titokzatosabbá tette az esetet, és még vadabb fantáziálgatásokra adott okot.

Egyesek szerint a csapatot egy hirtelen érkező lavina pusztította el. Ennek azonban ellentmond az, hogy bizonyíthatóan nem volt abban az időben lavina, továbbá, a profi hegymászókból álló csapat egy nyílt helyen vert sátrat: bizonyára a fák védelmébe húzódtak volna, ha tudják, hogy lavina várható.

Más feltételezések szerint a gyanútlan csapat egy szovjet titkos fegyvertesztbe “gyalogolt bele”. A teória szerint a szovjetek infrahang-kibocsátású fegyvereket teszteltek éppen, mely emberi érzékszervvel nem észlelhető ugyan, de alkalmas az ellenség eltompítására, vagy akár megölésére is, és éppen olyan agykárosodást és  égési sebeket tud okozni, mint amelyet egyik-másik áldozaton találtak is.

Felmerült, hogy a fiatal profikból álló csapat jeti vagy ufótámadás áldozatául esett. A jeti legendája elevenen él arrafelé, de valószerűtlen, hogy kilenc, különböző irányba menekülő embert egyszerre el tudna kapni egyetlen szörny (hacsaknem egy egész jetikolónia támadta meg őket). Az ufótámadás alapjául az szolgált, hogy többen láttak az azelőtti napokban furcsa fényeket az égen, és a holttestek narancs színe is valami nem evilági okból lett olyan…

A sátáni rituálé elméletének vallói szerint az expedició tagjaival egy sátánista végzett. Erre utaló jeleket (tehát, például a táborhoz vezető lábnyomokat) nem találtak. Persze, egészen elképesztő találgatások is szárnyra kaptak: a csapat egy faluba érkezve (ahol a szovjet éra nemkívánatos elemei húzták meg magukat) olyat láttak, amit nem kellett volna… ezért a falubeliek megsemmisítették őket, és, hogy a gyanút eltereljék magukról, a hegyen szórták szét a holttesteket. A legvadabb elképzelés szerint ez az egész meg sem történt, csak a szovjet vezetés akarta elhitetni nyugattal, hogy valami szupertitkos dologra készülnek.

Nos, egy biztos: a rejtély azóta is megoldatlan, a fiatal orosz értelmiségiekből álló hegymászók családja pedig talán soha nem kap választ szerettei halálának valódi körülményeire.

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here