Nárcisztikus vagy magabiztos?

A nárcisztikusok főleg férfiak. Persze, vannak nárci nők is, de leginkább az erősebb nem képviselőire jellemző: megnyerőek, intelligensek, ellenállhatatlanok… ugyanakkor uralkodni vágyók, földbe döngölők, agresszívek. Sokuk már “letett valamit az asztalra”, de nem ritka, hogy munka, karrier, és igazi élettörténet híján is nagyra vannak magukkal.

 
 

Ebben különböznek leginkább a magabiztos emberektől. A magabiztos ember tudja, hogy mit ért el, de azt is, hogy ez a nagy egészet tekintve porszemnyi érdem. Helyesen méri fel erősségeit és gyengeségeit, és arra is képes, hogy más érdemeit elismerje. Egy magabiztos jellem kész beismerni, ha valami nem sikerül neki, vagy, hogy valamiben nem jó.

Ez nem mondható el egy nárcisztikusra: ő képtelen színt vallani, másokat elismerni, vagy helyesen látni a gyengeségeit. A tökéletesség álcája mögé rejti sebezhetőségét, így egy külső szemlélő számára úgy tűnik, mindig topon van, stabil és magabiztos. Ezzel téveszti meg áldozatát, aki bedől sármjának, és mit sem sejtve hagyja, hogy a nárcisztikus az ő erejét szívja el, abból táplálkozzon, miközben a földbe döngöli őt.

Összefoglalva a legfontosabb különbséget: a magabiztos embernek nincs szüksége arra, hogy másokat bántson, hiszen “jól van önmagával”, míg egy nárcisztikus abból nyeri erejét, hogy valakin élősködik, uralkodik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here