Nárcisztikusok a facebookon: mit posztolnak az önimádók?

A nárcisztikusoknak a közösségi média olyan, mint a színészeknek a színpad: a legjobb formájukat mutathatják meg a nagyközönség előtt, miközben elismerő tekinteteket és szavakat zsebelhetnek be.

A nárcisztikusok mindig ügyelnek arra, hogy tökéletesen komponált, őket központi helyzetben ábrázoló fotókat posztoljanak, amelyeken mindig jól öltözötten, boldogan és elégedetten pózolnak. De vajon mi van az aktuális partnerükkel? Posztolnak róluk is fotót, hogy elhencegjenek a mellettük élő dekoratív partnerrel, és tökéletes (mi más?) párkapcsolatukkal, vagy éppen, hogy nem tesznek ki róluk képet, nehogy elvonja róluk a figyelmet? 

 
 

A kinézet, azaz a szép arc, a formás alak vagy a jólöltözöttség egy nárcisztikus szemében elsődleges fontosságú, ha párkeresésről van szó. Nem társat keresnek, hanem egy trófeát, amelyet mutogatni lehet a külvilágnak. Éppen ezért a nárcisztikusok legnagyobb része nem hagyna ki egyetlen alkalmat sem, hogy a párjával hencegjen a facebookon. De miért is?

Mert növeli az önbizalmukat…
Mert másokból irigységet vált ki…
Mert emeli a társadalmi státuszukat…
Mert azt közvetíti a külvilág felé, hogy ők mennyire szeretik és értékelik a társukat…

A nárcisztikusok egy szűk rétege viszont nem tesz ki képet aktuális csajáról, ennek pedig két oka van a jelenséget kutató pszichlógusok szerint: vagy nem tartják elég attraktívnak a hölgyet, vagy túlságosan is annak tartják, és nem akarják, hogy elterelődjön róluk a figyelem, és mindenki a nőt mustrálja – ahelyett, hogy őket istenítené az internet népe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here