Öt tévedés Drakuláról

120 évvel ezelőtti publikációja óta a Drakula töretlenül vezeti a legütősebb horrortörténetek listáját. A könyv alapján az idők során számtalan adaptáció született, de a feldolgozások bizony torzították az eredeti, könyvbéli karaktereket és sztorit.

 
 

1) Stoker eredeti novellájában például Drakula természetfeletti ereje gyengül nappal, de a napfény nem öli meg őt.

2) A feldolgozások szinte mindegyike borzasztó izgalmasnak ábrázolja a vámpírok meggyilkolását. Hát, a könyvben szó sincs tusakodásról és küzdelemről: a vámpírokat ott ugyanis álmukban ölik meg.

3) A legtöbb film szerint csupán néhányan akarják hatástalanítani a vámpírokat, és ezeknek a szereplőknek gyakorlatilag nem sok fogalma van a veszedelmes vérszívó lényekről. Az eredeti műben azonban többen, összesen hatan, szinte minden vámpírokról megszerezhető tudással felvértezve, elkötelezetten üldözik a vámpírokat.

4) Drakula különleges tulajdonságaiból is csupán egy kis ízelítőt kapunk a filmvásznon: denevérré változás, vérszívás… eredetileg azonban ennél többre képes – köddé, viharrá, farkassá, rókává, patkánnyá is alakulhat.

5) Bram Stoker művében a végső küzdelem egyáltalán nem izgalmas: elfogják, van egy rövidke csata, aztán megölik. Drakulának gyakorlatilag egy átlagos, normális lefolyású véget szánt az író.

+1 Mina Murray Harkert sosem fűzték romantikus érzelmek Drakulához, mint ahogyan azt majdnem mindegyik filmadaptáció sejteti. A könyvből kiderül, hogy igazából ellenszegül Drakulának, és segít az őt üldöző csoportnak megtalálni és megölni őt. A novella szerint Drakula nem egy együttérző fazon, és Minára is csak úgy tekint, mint egy következő áldozatra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here