“Papa” kalapáccsal – Karl Denke a kannibál

1924 december 21-én egy vérző férfi esett be a Münsterbergi rendőrőrsre: azt állította, hogy Karl Denke megpróbálta őt megölni egy kalapáccsal. A hatóságok nem igazán hittek neki: a feljelentő Oliver Vincenz ugyanis egy átutazó volt csupán, Denke azonban egy helyiek által nagyra tartott, példaadó életet élő férfi, akit mindenki csak papának hívott.

 
 

Ennek ellenére egy orvos alaposan megvizsgálta Olivert, és megállapította, hogy valóban egy nehéz tárggyal sebesítették meg. Ezért a rendőrség letartóztatta Denkét, aki azzal védekezett, hogy ugyan megtámadta Vincenzt, de csak azért, mert azt hitte, ki akarja őt rabolni. Másnap, még az alaposabb kihallgatás előtt, Denke a cellájában felakasztotta magát.

Két nappal ezután, december 24-én megkezdődött a nyomozás: a rendőrség elment Denke házába, de amit ott találtak, az mindennél borzalmasabb volt. Az addig normális állampolgárnak tűnő, a lakását átutazóknak kiadó, a helyi templom orgonistájaként ismert Denke egy egészen más oldala bontakozott ki a rendőrök előtt.

A lakásban húsz, korábban eltűnt turista iratai kerültek elő. A nyomozók nagy mennyiségű véres férfi ruházatot fedeztek fel a szekrényekben. A kamra polcain tárolóedényeket találtak, tele tengeri sóban úszó húscafatokkal, illetve emberi csontokkal, zsírral. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy például az 1909-ben eltűnt, akkor 25 éves nő, Emma Sander földi maradványai is ott pihentek a sóban. Az a szóbeszéd járta egy időben, hogy Denke a helyi piacon árusított áldozatai húsából, de ezt a rendőrség megcáfolta, azt azonban nem, hogy az elkövető előszeretettel evett a tetemekből, illetve felkínálta azt a nála elszállásolt utazóknak.

A házban talált maradványokon túl rengeteg csontot találtak a kertben elásva. Feltételezhetően 30-40 embert tett el láb alól, olyanokat, akiket a környéken minden bizonnyal nem keresett senki: átutazókat és koldusokat gyilkolt le. Áldozatai maradványaiból még a II. világháború után is találtak a ház körül: az utolsó darabokat – többek között koponyacsontokat – a ház új tulajdonosai fedezték fel.

Mivel Denke a kihallgatása előtt öngyilkos lett, ezért csak találgatni lehet, mi volt a motivációja a kifelé kedvesen mosolygó, belül azonban ádáz szörnynek.

fotó: Internet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here