A PA tudja, hogy passzív agresszív?

A passzív-agresszív személyiségzavarban (PA) szenvedő emberek nagy része nem is tudja, hogy éppen passzív-agresszíven viselkedik. Egy PA ember sokszor “mosolyogva ignorál”, azaz természetesen, de nem szándékosan bántó módon hátrál ki egy számára kellemetlenül alakuló beszélgetésből. Ezt szokta meg, így nőtt fel, számára ez a normális – nem biztos, hogy szándékosan akar ezzel megbántani bárkit is.

A passzív-agresszívek egy másik csoportja bizonyos fokig tisztában van azzal, hogy a viselkedésével megbánt másokat, ez ellen mégsem képes tenni. A szavait nem tudja vagy nem akarja megválogatni csak azért, hogy a másikat ne sértse meg. 

 
 

A passzív-agresszívek közül sokan vannak olyanok is, akik teljesen tisztában vannak azzal, hogy hogyan kommunikálnak, de ezen egyáltalán nem akarnak változtatni. Tudják, hogy a viselkedésükkel, szavaikkal, vagy tüntető csendjükkel rombolják az adott kapcsolatot, de ezzel nem törődnek. Sőt, élvezik, hogy hatalmat gyakorolnak a másik felett. Ez a krónikus passzív-agresszív személyiségzavar az, amely egy párkapcsolatban vagy egy professzionális közegben igazán destruktív tud lenni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here