Szobrozz velünk a fővárosban! TAUBERT László: Bajnok

Amikor az ember még csak kisgyerek,
Akkor is kell tudományos ismeret,
A természet ajándéka énnekem,
Minden cseppjét külön élvezem.
Felfrissít a dupla buborék,
Élvezem, de soha nem elééég.
Épp ezért a legkedvesebb slágerem;
Traubi traubi traubi,
Traubi traubi traubi,
Traubi traubi traubi
szóóóda…”

 
 

(Muzikálisoknak itt is: https://bit.ly/2KlOPlK )

Ma reggel erre a 80-as évekbeli dalocskára ébredtem, folyamatosan loop-olva ez ment a fejemben, nem akart leállni…Dallamtapadás…juhé!

Gyerekkoromban nyilván elég sokat hallgattam ezt a reklámot, aminek zsenialitását jelzi, hogy még most is kívülről fújom, mind a szövegét, mind a dallamát. A dolgot isteni útmutatásnak véltem, arra vonatkozóan, hogy mi legyen a következő köztéri alkotás, amit bemutatok nektek – mivel egészen eddig nem volt semmi ötletem, a cikket meg ugye le kell adni minden héten…, ismernétek a szerkesztőt…jesszus…!

Szóval eszembe jutott a galériánk egyik zseniális művésze, Taubert, aki történetesen az arra érdemesek szájából a “Traubi” becenévre is hallgat. (Az arra nem érdemesek szájából természetesen nem.)

Ezért legyen a mai szobor ad hoc módon Taubert László: Bajnok című alkotása. A csaknem 7 méter magas művet tavaly a FINA alkalmából avatták a Duna Aréna előtt:

 

Az első bronz öntés ezüst patinát kapott, ami kinti szobor lévén csodálatosan változik hónapról hónapra az időjárás hatásainak következményeképp, jelenleg engem aranyra emlékeztet. 

Ez a kisebb 8 példányra limitált verzió szintén bronz, de a második öntésnél már nikkel patinát kapott, ami kevésbé érzékeny, pl. nem látszik meg rajta az ujjlenyomat (lehet kicsit sokat fogdostam, de nem tehetek róla, szeretem a csillogó dolgokat..:) viszont ugyanolyan szép fénye van, mint az ezüstnek.

Amikor a 11 éves lányom először meglátta elnevezte Hablegénynek – mondjuk kisebb korában is előszeretettel alkotott nemeket összemosó fogalmakat, pl. a barátaimat nemtől függetlenül Anya Baráttyanőjének hívta…

Még egy pillanatra vissza a szoborhoz! Jó magyar szokásként egyből kapott is egy becenevet, ami minden kutatásom ellenére rejtély maradt előttem, hogy pontosan, hogy is hívják a környékén. Ha esetleg valaki tudja tegye már meg, hogy bekommenteli, mert égek a tudásvágytól!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here