Tavasz és virágzás? Ismered a mérgező virágokat? Pedig jó lenne!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Aki a virágot ismeri, az pedig tuti, hogy nem dől be egy-egy csodaszép szirmú, de mérgező növénynek.

 
 

Nem árt tudni, mit szedünk, mit teszünk vázába, vagy éppen mit adunk szeretteinknek, mert lehet, hogy tudtunkon és akaratunkon kívül valami nagyon toxikus csodavirágot viszünk haza vagy adunk ajándékba.

Azt a legtöbben tudják, hogy karácsonykor csókolózni “kell” a fagyöngy alatt, azt viszont talán kevesen, hogy ez a növény, noha nem halálos mértékben, mégis: mérgező. A fagyöngy-mérgezés tünetei az émelygés, a hányinger, a hasmenés és a homályos látás. Totál bizarr: az ókori görögök hiedelme szerint a fagyöngy életet ad, termékenységet hoz – mondjuk, ha valaki sokat evett belőle, annak inkább elvette…

A lila akác káprázatos jelenség. A Kínából, Koreából és Japánból érkező csodás, fürtös virág minden része mérgező, de a magja a leginkább! Különösen veszélyes a kutyákra és a macskákra, jó tehát nagyon vigyázni házi kedvenceinkre.

Kedves kis nevével ellentétben az angyaltrombita is mérgező. Elég belőle egy falat, és rögtön jelentkeznek a toxikus tünetek: hallucináció, hányás, hasmenés, bénulás, vagy súlyos esetekben akár halál is. Az eredetileg Dél-Amerikában vadon növő virágot ma már kihaltnak nyilvánították, viszont nemesített dísznövényként számos fajtája tovább él napjainkban is.

A liliomoknak rengeteg ártalmatlan fajtája van, de nem árt tudni, hogy amelyik mérgező, abból egy kis rész elfogyasztása is halált okozhat. Nemcsak emberre, hanem például a macskákra is nagyon veszélyes. Mielőtt vásárolnánk belőle, nézzünk utána, hogy az adott fajta mérgező-e! A gyöngyvirág például nem igazi liliom, mégis mérgező: összesen 38 féle toxikus anyagot tartalmaz, mely az emberi szívre kártékony! Öröm az ürömben, hogy mérge lassan szívódik fel, így van időnk ellenszert keresni, ha esetleg akaratlanul is harapunk belőle egy nagyot.

Az azálea sem viccel, ha önvédelemről van szó: ha eszünk belőle, kómába küld… vagy azonnal a koporsóba. Veszélyes még a kutyákra, a macskákra és a lovakra is. Nepál nemzeti virágával tehát jobb vigyázni! Amúgy persze gyönyörű.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here