Ünnep egy nárcisztikussal – hogyan éld túl?

Ahogy a szürke hétköznapok során, úgy egy ünnepnapon sem könnyű egy nárcisztikussal. Hiszen minden vágya és célja, hogy lenullázza az érzéseidet, megalázzon, kritizáljon, elérje, amit ő akar – akkor is, ha az neked nem jó. Így ünnepekkor is csak egy cél lebegjen a szemed előtt: mentális egészséged és biztonságod a legfontosabb dolog, amit meg kell őrizned, ha nárcisztikus az apád, tesód, vagy éppen a férjed.

A legnehezebben tartható, de “legjobb” tanácsunk tehát az, hogy amennyire csak lehet, tartsd távol magad a nárcisztikustól… Ha tudod, hogy őt is meghívták a családi vacsira, nem udvariatlanság, hanem “jogos önvédelem”, ha egyszerűen kibúvót keresel, és nem mész el. Nem kell magyarázkodni, mert abba csak beleköt, elég annyit mondani: “nem tudok menni”. Ha forszírozza, miért nem mész, játszd el a “felakadt lemezt”, és ismételd ugyanazt: “nem tudok ott lenni.” Lenyugtathatod a kedélyeket, ha hozzáteszed: “de hamarosan, december 30-án délután találkozunk, a mama szülinapján.” A lényeg, hogy soha ne fedd fel, hogy valójában ki miatt nem mész el a családi összejövetelre…

 
 

Banálisnak tűnik, de nagy igazság: van abban valami felszabadító, ha megérted, hogy egy nárcisztikus nem fog megváltozni, nem viselkedik majd úgy, ahogyan te szeretnéd. Ha ezt elfogadod, rá fogsz döbbenni arra is, hogy a hiba nem benned van, azaz nem vagy olyan, mint amilyennek ő beállít. Nem tudod megváltoztatni őt, csak azt, ahogyan a támadásaira válaszolsz. 

Ne is reménykedj: a neki gondosan kiválasztott és megvásárolt ajándék sosem lesz neki elég jó. Amit tőle kapsz, az pedig vagy silány, vagy olcsó, vagy teljesen nem illő lesz, esetleg mindhárom egyszerre. Szóval, ne is pazarold a drága idődet és a forintjaidat arra, hogy egy nárcisztikusnak ajándékot vásárolsz. Ha tudod, időben mondd le az eseményt, ahol ajándékok átadására kerülne sor. 

Egy nárcisztikus az ünnepek alkalmával tombol: hiszen képtelen örülni annak, ha mások őszintén ünnepelnek (főleg azért, mert így nem rá figyel a világ), ezért mindent elkövet, hogy szurkálódásaival tönkretegye a hangulatot.  

Ha mégis elkerülhetetlen a nárcisztikussal való együtt ünneplés, jó előre dolgozz ki egy túlélési stratégiát. Tervezd meg, mit fogsz csinálni (segítesz a háziasszonynak mosogatni, vagy játszol az unokahúgaiddal), kivel fogsz beszélgetni (a nagybátyád remek vicceket mond? Szuper, húsz percig nyugtod lesz!). 

És végül: ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hogy nem szereted őt – nem szerethetsz mindenkit, főleg azt nem, aki bánt. És ez rendben is van így.

nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here