Veszélyes helyek

A világon számtalan megcsodálni való, gyönyörű hely várja a kíváncsi turistákat. Azonban jónéhány olyan hely is akad, amely ugyan lenyűgöző és népszerű volna… de túl veszélyes, túl védett és “túlságosan tilos” megközelíteni…

 
 

Ilyen például a franciaországi Verdun melletti Vörös Zóna is. A francia táj ugyanis nem csak szép zöld dombokból meg kedves kis falvakból áll… A teljesen érintetlen Vörös Zónában nem lakik senki, nem épül semmi… belépni is szigorúan tilos. Az I. világháború előtt még termőterületként számon tartott helyet ugyanis a nehéztüzérségi lőszerek milliói robbantották “rommá”: a föld felszíne kráteres lett, a fákat letarolták, a falvak a földdel váltak eggyé. A háború 1918-ban véget ért, a falvak lakóit új helyre telepítették, a lövedékeket hátrahagyták, az 1190 négyzetkilométeres területet pedig lezárták mind a látogatók elől, mind a mezőgazdasági megmunkálás alól. A hatóságok ugyan megkezdték a terület megtisztítását, de sokan úgy hiszik, hogy ez 300-700 évbe is kerülhet, és még akkor sem lesz teljesen biztonságos.

Fort Knox Amerika legszigorúbban őrzött épülete. Az 1936-ban megépült Arany Erődbe nagyon kevesen léphetnek csak be. Az aranyat annak idején gépfegyveresekkel őrzött vonatokkal szállították a helyszínre, majd katonai teherautókkal vitték be. Az épületet a legfejlettebb biztonsági rendszerrel őrzik, de ez nem is csoda: az arany páncélszekrény mintegy 175 milliárd dollárnyi aranyat rejt… mondjuk, ellopni nem lenne könnyű: 4582 tonnányi aranyról van szó…

Bár nehéz elképzelni, hogy manapság van még a civilizációtól teljesen elzárt népcsoport, mégis így van… a North Sentinel Island szigetén élők nem csak, hogy feltételezhetően nem vágynak kapcsolatra másokkal, de ezt nyíltan ki is fejezik. A 80-150 szigetlakót 2018-ban egy misszionárius csapat szerette volna meglátogatni. Azok azonban azonnal és kíméletlenül lenyilazták az amerikai önkénteseket, nyilvánvalóvá téve, hogy nem kérnek társaságot. 1896-ban egy hajótörést szenvedő csoport sodródott Sentinel partjaihoz… a hajón utazók földi maradványait néhány nappal később fedezték fel: elvágott torokkal és nyíl ütötte sebekkel. Erre a szigetre tehát senki ne tervezzen nyaralást.

Van egy másik sziget is, amelyet jobb, ha kihagyunk… Sao Paulotól 150 kilométerre találjuk a Kígyók szigetét, amely persze nem véletlenül kapta ezt a nevet. Tele van kígyókkal. A világ legmérgezőbb kígyója is itt őshonos, becslések szerint 2000-4000 példány tekereg belőle a szigeten, és az emberre nézve olyan veszélyes, hogy egy órán belül bárki belehal a marásába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here