250 ezer nő iszik ma rendszeresen Magyarországon. Te köztük vagy?

Létezik olyan ember a földkerekségen, akinek nem esett még jól, ahogy az alkohol kellemesen felmelegíti és ellazítja a testét?

 
 

Talán, bár ilyen mitikus lények valószínűleg csak Narniában fellelhetők. Kár is tagadni, hogy egy pohár sör vagy bor mennyire jól tud esni egy fárasztó nap után. Csak sajnos így könnyen lehet, hogy kicsúszik a kontroll a kezünkből.

A női alkoholizmus nem újkeletű jelenség, csak korábban ezt titokban kellett folytatni. Tulajdonképpen ez ma is így van, csupán a fiatal generáció meri egyelőre nyíltan felvállalni, ha egy-két felessel több csúszott le a kelleténél. Jelenleg 800 ezer alkoholista boldogítja országunkat – gondoljunk bele egy pillanatra, milyen elképesztő szám ez! Nem kell messzire menni, minden családra jut egy alkoholista. Általában az apuka nyúl elsőnek az üveg után, de 250 ezer magyar alkoholista nővel kell ma számolnunk. Csak hát ők nem a kocsmában támasztják a pultot, hanem otthon húzzák meg az üveget. Egyedül. És ez így talán még veszélyesebb.

A nők többsége ugyanis szégyelli, hogy alkoholra van szüksége a gyors boldogsághoz. Egy doboz sör a kanapé mögött, egy pohár bor vacsora után. Ezzel gyakorlatilag nem lenne gond, viszont ha jön valami trauma (és miért ne jönne?), sokkal nehezebb nemet mondani a piára azoknak, akik alkalmanként isznak mint azoknak, akik egyáltalán nem nyúlnak a pohár után.

Ráadásul az alkoholt kikerülni gyakorlatilag lehetetlen. 25 éves korig kis túlzással élve a “Minél többet tudsz inni, annál menőbb vagy” elv érvényesül. Nem segít az sem, hogy a fiatalok programja legtöbbször kimerül a kocsmázásban, de egy baráti meghíváshoz is illik egy üveg bort vendégségbe vinni.

Hogy lehet ezek után elvárni, hogy pár évvel később mindenki csettintésre megváltozzon, és absztinenciát hirdessen? Nehezítő tényező, hogy vékony a határ az alkoholizmus és a kontrollált ivás közt. Egyébként mi nők hamarosan – az arányokat tekintve – felzárkózunk férfitársainkhoz. Mentségünkre szóljon, hogy bár még a férfi alkoholisták vannak többségben, a segítséget kérők arányában fele-fele az állás. A legtöbb nő mégsem az egészsége vagy a családja miatt aggódik, csak nem tetszik neki az az alkoholtól eltorzult arc, ami már pár éve visszanéz rá a tükörből. További ok lehet még az állandó feszültség vagy az alvászavar.

A nőknek is kell, hogy valahogy kiadják a gőzt, és az élettapasztalatok alapján nem nehéz rájönni, hogy a pia a leggyorsabb, legegyszerűbb mód a feszültség levezetésére. Mivel a bevásárlást általában a nők végzik, egyszerűbb plusz egy üveget betenni a szatyorba, mint külön elmenni italozni. Hihetetlen, de ha el kel rejteni a tiltott szeszt, megcsillan a női kreativitás: mosógép, vécékagyló, erkély… a lehetőségek tárháza végtelen.

Általánosságban elmondható, hogy a nők többségénél, ahhoz, hogy letegyék az alkoholt, szükséges elérni a mélypontot. Kell egy válás, egy baleset, vagy akár hajléktalanná is válhat az illető, mire nemet tud mondani a csábító italnak. Ez persze még mindig jobb, mint soha nem lépni. Őket segíti az AA, azaz Anonim Alkoholisták közössége. A tagok itt őszintén, megbélyegzés nélkül beszélhetnek függőségükről, egymást támogatva pedig sokkal nagyobb eséllyel jutnak túl a problémán, mintha egyedül vágnának neki.

Ha te is érzed már, hogy több alkohol csúszik le a kelleténél, ne félj segítséget kérni. Egyedül minden ezerszer nehezebb. Ne veszítsd el emiatt a párodat, a családodat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here