4 jó film, ha már nem vagy kíváncsi az amerikai akciófilmekre

„Izgalmas” akciójelenetek, a főhős az utolsó pillanatban megmenekül, övé a csaj, és persze a vicces fekete barát sem maradhat el. Rossz helyre születtünk, ezt egy hét éves is megírná. Mindegy, Los Angelesben már úgysem veszünk házat, szerencsésebb esetben csak a Balatonon.

 
 

Kukkantsunk meg helyette inkább olyan filmeket, amik tökéletesek egy lazulós estéhez, mégsem butulsz el tőle annyira, hogy nem tudd leírni helyesen a nevedet. Nyugi, nem elvont művészi alkotások következnek.

Az igazi romantika: A szív hídjai (1996)

Főhősünk, a már cseppet sem jóképű Clint Eastwood útja egy világvégi kisvárosba vezet. Itt ismeri meg élete szerelmét, Meryl Streep-et. 4 napot töltenek együtt – 4 olyan napot, ami tartalmasabbnak bizonyult, mint egész addigi életük. A szerelmükbe konkrétan a néző is beleszédül, ez az a film, ami után vagy nem látsz még fél óráig a könnyeidtől, vagy ledöbbenve ülsz, és másnap véget vetsz az üres kapcsolatodnak.

Dráma ez a javából. Kedvenc westernhősünk itt fotóst alakít, csak a munka vezérelte a kisvárosba, pár nap után tovább kell állnia. A Francesca-t alakító Meryl Streep pedig szép és okos, csak épp van egy férje meg két gyereke. Hupsz. Hogy a szerelmespár a végén jól választ-e vagy rosszul, mindenki döntse el maga.

A megsiratós sci-fi: Csillagok Között (2014)

Nem baj, ha már megnézted, valószínűleg úgysem értettél mindent elsőre. A közeli jövőben járunk, ahol az emberiség nagy része valószínűleg már elpusztult. Aki megmaradt, az kapálhatja a földeket, az élelem lett ugyanis az új arany. Sebaj, főhősünk, a már rég nem szexi Matthew McConaughey állásajánlatot kap a Nasa-nál. A tét ezúttal nem a Föld megmentése, bőven elég, ha pár millió fényévvel arrébb talál egy élhető bolygót. Miközben ő az egyik bolygón türelmesen megvárja a Trónok Harca új évadát, odahaza eltelik pár évtized, a lánya pikk-pakk egyidős lesz vele. A poént természetesen nem lövöm le, elég, ha a film végén beveszel egy fájdalomcsillapítót, mert ebbe a filmbe bele fognak sajdulni az agytekervényeid.

Az alacsony költségvetés is csodákra képes: Az őslakó (2007)

Ez a film konkrétan végig egy szobában játszódik. Na jó, néha kimerészkedik az operatőr a kertbe is, de ennyi. És leköt, nem is kicsit. Adott egy párezer éves ember, aki még a neolitikumban születetett ugyan, viszont köszöni szépen, jól van. Tanárként keresi kenyerét, majd úgy nagyjából 10 évente tovább kell állnia, lévén, hogy nem látszik rajta az idő múlása. Búcsúbulit szervez a lakására, meghívja kollégáit, akik értetlenül állnak felmondása előtt. Hosszú élete óta először bevallja szokatlan problémáját: pár ezer éve nem akaródzik neki meghalni.
Barátai persze először ezt viccesnek találják, aztán elkezdődik a vita, érvek-ellenérvek bombázzák egymást, de egyszerűen nem találnak fogást rajta. Te pedig megőrülsz, hogy be vagy ugyan úgy hülyítve, vagy a főszereplő tényleg képtelen meghalni. A film végén pedig olyan pofont kapunk, hogy a fal adja a másikat.

Egy kis hazai: Kaméleon (2008)

Ha másért nem, hát Nagy Ervin miatt érdemes megnézni a filmet. Szerencsére a történet nem merül ki annál, hogy van benne egy jó pasi. Szexi csaló 1.0. gátlástalanul veri át a magányos nőket. Miután álnéven belopta magát a szívükbe, pénzt csal ki belőlük, aztán soha viszont nem látásra. Az összetört hölgyek persze szégyellik, hogy ilyen könnyen tőrbe csalták őket, így Szexi csaló 1.0. mindig sikerrel jár.

Ki gondolta volna, de ekkor lép a képbe Hanna, akibe rögvest beleszeret. Megy a kavarodás, főhősünk már a saját hazugságaiba fullad bele, óhatatlanul csúszva egyre lejjebb és lejjebb.

Happy End-re senki se számítson, és ez így van jól, ettől válik az egész film életszagúvá.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here