5+1 dolog, amit ne tégy vagy mondj egy kiadós veszekedés után

Veszekedni teljesen okés, sőt egészséges dolog. Kizárt ugyanis, hogy két ember mindig mindenben egyetértsen, mindenről ugyanúgy gondolkodjon vagy döntsön. A félreértések vagy heves érzelmek vitába, veszekedésbe torkollhatnak, de egy a lényeg: a vita után ideális esetben nyugvópontra jut a dolog, és mindenki tiszta fejjel megy tovább a kapcsolatban.

 
 

Van azonban néhány szabály, amit be kell tartani ahhoz, hogy ez a feloldás bekövetkezzen, a vita építő, és ne pusztító legyen.

Egy vita során ne fordíts hátat a partnerednek szó nélkül. Ha szükséged van egy kis időre, eltávolodásra a dolgok megemésztéséhez, mondd el: “Bennem még munkálnak az indulatok, kérek egy kis időt. Térjünk vissza erre a vitára holnap!” Ha csak egyszerűen kisétálsz a konfliktusból, és nem szólsz a társadhoz, az büntetésként éli meg a rideg lezárást!

Ami vita közben elhangzott, az maradjon is ott! Ne jegyezd meg és emlegesd fel másnap azokat a szavakat, mondatokat, melyeket egymás fejéhez vágtatok a vita hevében! A felhánytorgatott gondolatfoszlányok ne megoldáshoz vezetnek, csak egy vissza-visszatérő, keserű ismételgetést eredményeznek.

Ne csak azt mondd, bocsánatot kérek… hanem mondd el, konkrétan mi is az, ami miatt elnézést kérsz, amit már máshogy látsz, amiről konkrétan tudod, hogy fájdalmat okozott a másik félnek!

Rengeteg dolog kiválthatja a veszekedést: egy rossz nap a munkahelyen, egy kezdődő betegség, egy erős fejfájás. Jobb ilyenkor, ha nem mész bele egy vitába, illetve, ha figyelmezteted a szeretteidet, hogy most érzékenyebb vagy, mint általában. Írj sms-t a szerelmednek, még mielőtt hazaérsz, hogy tudja, ne aznap este akarja megtárgyalni veled a banki ügyeket vagy a legközelebbi szülői látogatást: “Ma pocsék napom volt. Kicsit feszkósabb vagyok, mint máskor, bocsi.”

A férfiak általában úgy érzik a közelséget, az oldott hangulatot, ha szerelmeskedhetnek. A nőknek ez egy vita után sokszor nem evidens, sőt. Fontos tehát, hogy ha nem érzed úgy, hogy egy téma lezárása után kedved lenne szexelni, ne tedd – viszont ne légy ridegen elutasító, hanem fogalmazd meg pontosan, miért mondasz nemet. Öleld át a társadat, és mondd el, mit érzel: “Szükségem van arra, hogy egy kicsit megnyugodjak. Szeretnék veled szeretkezni, de inkább majd holnap este, rendben?”

Mindig a megoldást tartsátok szem előtt. A jó vita és a rossz vita között éppen ez a különbség: a pusztító vitában csak vagdalkoznak, vádaskodnak a felek, az építőben pedig nem a vita okát, hanem a megoldást keresik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here