54000 embert helyeztek szabadlábra Iránban a koronavírus miatt

Nem csak Kínában tombol a koronavírus. Bár még mindig a távol-keleti országban a legsúlyosabb a helyzet, Dél-Korea után Iránban tartják számon a legtöbb beteget.

 
 

Ez egy elég drasztikus döntéshez vezetett: a BBC és a CNN értesülései szerint az iráni bírósági testület összesen 54 ezer elítéltet helyezett ideiglenesen szabadlábra.  Ez csak azokra a rabokra vonatkozik, akikre 5 évnél kevesebb letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, és akiknél a teszt nem mutatta ki a fertőzés jeleit.

Az igazságszolgáltatási rendszer szóvivője, Golamhosszein Eszmaili arra is utalt, hogy akár politikai foglyokat is kiengedhetnek. Ez azért is lényeges, mert így lehet, hogy a brit-iráni kettős állampolgár Nazanin Zaghari-Ratcliffe is kiszabadulhat. A BBC egykori riportere kémkedés vádjával került rács mögé még 4 éve.

Külön érdekesség, hogy az iráni parlament 8%-a már megfertőződött a vírussal, szám szerint ez 23 képviselőt jelent, egy kormánypárti tagot. A közel-keleti országban egyébként nem túl rózsás a helyzet: a betegek száma rohamosan nő, bár a közel 3000 betegből „csak” 92 volt eddig halálos kimenetelű, ehhez képest viszont már 552-en sikeresen meggyógyultak. Azt azért érdemes hozzáfűzni, hogy Irán lakossága 83 millió fő – ehhez képest a 2922 eset viszonylag „csekélynek” mondható.

A probléma inkább ott gyökerezik, hogy a betegség epicentruma Kom, ami egyáltalán nem fekszik messze a 9 milliós fővárostól, Teherántól. A lakosság nem tartja be a higiéniai előírásokat, a hatóságok radikális módszerekhez fordultak. Azokat a hívőket, akik ereklyetartókat nyalogatnak, börtönbüntetéssel vagy korbácsolással is sújthatják. Ezek kívül az iráni hatóságok arra kérték a helyi siíta vallási vezetőket, hogy ideiglenesen zárják be a nagy tömegeket vonzó, így a fertőzés miatt fokozottan veszélyes mecseteket. A kérést a papság visszautasította.

Megint más kérdés, hogy (mint Kína esetében) csak találgatni lehet, hány áldozata lehet a koronavírusnak. Sokan kétségbe vonják mind az iráni, mind a kínai adatokat – legyünk őszinték, joggal.

Azt sem szabad viszont elfelejteni, hogy a koronavírus főleg azért ijesztő jelenség, mert új és mert eddig még nem gyógyítható. A betegek döntő többsége (majdnem 97%-a) viszont gyógymód nélkül is felépül, a COVID-19 főleg az idősebb, gyengébb szervezetnél halálos kimenetelű. Inkább egy esetleges karantén, ami Európában kellemetlenségeket okozhat.

Borítókép forrás: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here