A gyógyíthatatlan kór, ami elveszi az emlékeinket

Egy fogyatékosságot, betegséget, vagy nem mindennapi életformát ábrázolni a filmvásznon nem kis merészség. Egy efféle érzékeny témához csak profin lehet hozzányúlni… Nagy a felelősség: hiszen a néző lehet, hogy először találkozik a jelenséggel, ez lesz az a kép, amely megmarad benne.
Az Alzheimer kórról szóló filmek közül ezeket a fájdalmasan szép, tűpontos alkotásokat érdemes megnézni…

 
 

 A Megmaradt Alice-nek egy 2014-es amerikai filmdráma. A főszereplője Alice Howland, az ötvenéves, kiegyensúlyozott, ismert egyetemi tanár, aki furcsa tüneteket észlel magán…, először csak elfelejt néhány szót, belezavarodik a mondandójába. Aztán eltéved futás közben, noha jól ismeri a környéket. Az orvos felállítja a diagnózist. Alzheimer kór. Alice felveszi a harcot az idővel… hogy minél több tartalmas napot, hetet, hónapot tölthessen a családjával.

Igaz történetet dolgoz fel az Iris – egy csodálatos női elme című film. A gyakran “Anglia legragyogóbb elméjű asszonya”-ként emlegetett írónő, a nyíltan és provokatívan biszexuális Iris Murdoch csodálatos személyiség volt, akit nemcsak kora, de férje, John Bayley irodalomkritikus is istenített. A film kettejük kiolthatatlan, negyven évig tartó szerelmét mutatja be: a bohókás diákévektől az Alzheimer kórban szenvedő Iris 1999-ben bekövetkező haláláig.

Van valaki, aki még nem látta (nem siratta meg…) a Szerelmünk lapjai című filmet? Az egymástól eltiltott szerelmes, Allie és Noah történetét kísérhetjük végig. Allie-t gazdag szülei másnak szánják, így elszakítják szerelmétől. Évekkel később azonban a fiú és a lány újra egymásra talál, és tudják: már semmi nem választhatja el őket. Semmi, tehát egy betegség sem… Történetüket egy idős férfi olvassa fel egy korosodó asszonynak…, minden nap, újra és újra. Vajon a nő felismeri őt még valaha?

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here