A nárcisztikusok és az ajándékozás: erre készülj!

A nárcisztikus szeret a középpontban lenni. Szereti hallani, hogy ő mennyire fantasztikus és tévedhetetlen (és szép és hibátlan…). Logikus lenne, ha a nárcisztikus várva-várná, hogy születésnapja legyen, vagy esetleg eljöjjön a karácsony – a csillogás helyett neki ezek a napok mégis csak rossz élményként maradnak meg. Ilyenkor ugyanis nem rá esik a rivaldafény, ráadásul olyan tulajdonságot kellene villantania, amelyet nélkülöz: az empátiát. Szóval, mire ne számíts, ha egy nárcisztikusnak veszel ajándékot, vagy éppen tőle kapsz valamit? Két dolog biztos. 

Egy nárcisztikus sosem fog igazán örülni az ajándékodnak. 

És ez soha nem is fog megváltozni.

A nárcisztikus nem is rejti véka alá, hogy nem a megfelelő (tehát nem elég jó, nem elég drága és különleges) ajándékot kapta tőled. Ne számíts udvarias mosolyra sem: kíméletlenül felhánytorgatja ezt neked, nem csak abban az évben, hanem… kábé, amíg világ a világ. (Elmond majd mindenféle fukar és szívtelen alaknak, csak, mert szerinte sajnáltad tőle a pénzt, időt, érzelmeket!)

 
 

Hogy “megleckéztessen”, előfordul, főleg az elején, hogy ő viszont valami káprázatos meglepetést nyújt át neked, de általában ez a tendencia hamar alábbhagy. Helyette megtanulhatod, hogy hogyan fogadd elképedés nélkül az ő ajándékait: mert, hogy olyan olcsó, hozzád nem illő, silány vackokat, mint amit egy nárcisztikus adni tud, még biztos nem kaptál korábban. (Miközben ugyanazon bevásárlókörúton magának megveszi a méregdrága órát – ezzel is azt sugallva, hogy te nem érsz annyit, mint ő!)

Rajta van az árcédula? Lejárathoz közeli a csoki? Olyan oda nem illő tárgy, amiről lerí, hogy kábé csak bedobta a kosarába a boltban, vagy esetleg kapta a nagyijától, de neki nem tetszett? Ez simán belefér egy nárcisztikus ajándékozási szokásaiba! 

Nem, sajnos az sem segít, ha nyíltan megkérdezed, hogy mit szeretne kapni. “Hogy-hogy nem vetted meg még az én ajándékomat? Hogy lehetsz ennyire szívtelen?” – a támadás garantálható, és biztos, hogy földbe fog döngölni. (Ha pedig te küldöd el a te kívánságlistádat, tutira veheted, hogy semmit nem kapsz meg belőle!)

Mi tehát a teendő? Van egy rossz hírünk. Semmi. Csakis a saját hozzáállásodon tudsz változtatni, a nárcisztikusok ugyanis nem fognak megváltozni – ők tévedhetetlennek tartják magukat, és ebbe a képbe nem fér bele, hogy esetleg ők az érzéketlenek vagy a hibásak egy félrecsúszott ünnep miatt.

Kattints a képre és csatlakozz a MyMirror facebook csoportjához! Női Parkoló Változtass velünk!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here