A rossz anyák is a mennybe jutnak?

"A címbeli kérdést egy elcsigázott anya tette fel egyszer nekem. Nem tudtam rá válaszolni, mert az járt a fejemben, hogy a mennyben kell-e pelenkát cserélni, éjjelente ötször felkelni és kikérdezi-e helyettem valaki a törit anélkül, hogy idegösszeomlást kapna? Ha belegondolunk, csak rossz anyák léteznek. Vegyük csak szemügyre őket."

„Ha jó anya vagy, tudod, hogy a gyereked nemcsak a „gyereked”, hanem egy Ember van rád bízva. A tiéd – és nem a tiéd. Kié? Ha vallásos vagy: Istené. Ha nem vagy vallásos, akkor mondd így: a saját magáé. Mindenki a saját magáé. A gyereked is. Tanítsd meg arra, hogy ezt tudja is. Hogy ő önmagáé.”

(Müller Péter)

A címbeli kérdést egy elcsigázott anya tette fel egyszer nekem. Nem tudtam rá válaszolni, mert az járt a fejemben, hogy a mennyben kell-e pelenkát cserélni, éjjelente ötször felkelni és kikérdezi-e helyettem valaki a törit anélkül, hogy idegösszeomlást kapna? Ha belegondolunk, csak rossz anyák léteznek. Vegyük csak szemügyre őket. Mit mond a külvilág:

 
 
 1. Ha túl sokat foglalkozol a gyerekeddel, akkor nem engeded szabadon szárnyalni, pedig az lenne számára a motiváló.
 2. Ha engeded, teszem azt sárban fetrengeni, vagy egyedül jöhet haza az iskolából, és nem kötelező neki angolra járni, akkor felelőtlen vagy, nem gondolsz a jövőjére.
 3. Ha hagyod, hogy elessen, nem látod el a lépcsőket csúszásgátlóval, a konnektorokat dugóval, ha nem kell minden percben kezet mosnia a világ összes baktériuma miatt, akkor te vagy maga a sátán, hisz nem véded meg, pedig ez a feladatod.
 4. Ha olvasol neki esténként, biztosan bugyutaságokat tanul, mert nem elég jó könyvet választasz. Ha elmagyarázod a történéseket, elveszed tőle a fantázia lehetőségét, ha nem magyarázod el, nem fejleszted.
 5. Ha azt kap enni, amit szeret, akkor elkényezteted, ha nem azt kap, akkor lusta vagy elkészíteni a háromszintes tortát, a pudingot csokiöntettel és napi kétszer nem sütsz krumplit, ami messze nem olyan persze, mint a Mekiben.
 6. Apropó, Meki: Ha engeded, szennykaját etetsz vele, gyűjtöd a felesleges játékokat, ha nem, akkor meg nem haladsz a korral. Mire számítasz? Hogy majd a nagymamánál krumplistésztát eszik? Jaj, édesem, viccelsz?
 7. Ha arra tanítod, hogy legyen feladata, akkor vagy lusta vagy, vagy hajcsár. Nincs időd beágyazni, hogy a gyereked kényszeríted? Ha nem tanítod felelősségvállalásra, elpakolásra maga után, hanem megadóan teszed te, akkor cseléd vagy, és élhetetlen gyereket nevelsz.
 8. Ha könyvet veszel neki, jaj, de cuki vagy, de te nem vetted észre, hogy eljárt a könyvek felett az idő? Ha megengeded, hogy tabletezzen vagy telefonozzon, akkor idejekorán elrontod, és természetesen lusta vagy vele foglalkozni.
 9. Ha segítesz neki a leckében, vagy bepakolni, nem lesz önálló. Ha nem segítesz, szívtelen vagy, nem látod, milyen nehéz a táskája, és mennyi tanulnivalója van?
 10. Ha adsz zsebpénzt, hogy megtanulja beosztani, nem látod, hogy ehhez még kicsi, ha pedig nagy, akkor keveset adtál. Ha nem adsz, mit képzelsz, nem rossz neki, hogy mások folyton a büfében vannak és finomságokat esznek?
 11. Ha faggatod, milyen volt a napja, tolakodó vagy, miért nem érted meg, hogy a gyerek is szeretne ellenni a gondolataival. Ha nem kérdezel semmi, na, akkor megint a sátán öreganyja és öregapja vagy, aki közömbös.
 12. Ha bekíséred a gyereked a suliba és integetsz neki, tutujgatod, és nem látod, hogy ciki neki a puszid. Ha nem kíséred be, csak elköszönsz tőle a parkolóban, akkor keresztre is kellene feszíteni téged, mert nemtörődömséged határtalan.
 13. Ha elengeded kirándulni, nem mérlegeled a veszélyeket, amelyek érhetik nélküled, ha nem engeded, akkor megfosztod minden jótól.
 14. Ha adsz rá sapkát, nem veszi fel, ha nem adsz, egész nap jajgat, hogy fázott. Ugyanez vonatkozik a kabátra és a vele kapcsolatos véleményekre is.

Szóval a külvilág szerint csak rossz anya van. Mindannyian azok vagyunk, és hogy a mennybe jutunk-e, nem tudom. Ha tehetem, megüzenem onnan. Addig meg megyek, és leordítom a kisebbiket, hogy ne bántsa a nagyobbikat, hogy aztán beárulja, hogy ő tette. Mindig ő. Sose amaz.

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here