A „szerető-pirula”

"A másik fél tálcán kínálta magát, te nem tehetsz róla, hogy emberből vagy, aki nem tud ellenállni a kísértésnek. Őszintén vágysz a mindent elsöprő figyelemre, hogy újra azt érezd, hatalmas dolog volt szabadnak lenni egykor. Akkor voltál igazán te. Akivé lettél, az se rossz, de már nem emlékeztet a régi énedre. Új szerepeid rád ültek, beborítottak, és elfeledtették veled, hogy milyen vágyaid, álmaid voltak."

A szerető mindenre jó. Gondűző, vidámító, hangulatvarázsló. Ha valami bajod van, ha nem érzed jól magad a bőrödben, mert nem értékelnek, nem értenek meg, ha nem látják már milyen csodálatos vagy, akkor csak be kell kapni egy szerető-pirulát és pár órára ragyogó lesz minden. Hirtelen megint te leszel életed fénypontja, a kedvedet keresik, rajongva hallgatnak, ölelnek, szeretnek, mert fontos leszel. Nincs veled gond.

Neked se kell megbeszélned, mi volt a gyerekkel az iskolában, vagy mi lesz a vacsora, és fontos-e meglátogatni a százesztendős nagynénit a világ végén.

 
 

Nem, ahogy eszedbe jut, hogy neked van egy jó kis dobozod, amit ki kell nyitnod, és elindul a varázslat, ez be is következik. Hirtelen minden izgalmassá válik, a nap sejtelmes és izgató lesz, és te pár órán át az lehetsz, aki tán soha. Isszák minden szavad, bólogatnak, és az mondják neked, mindenben a legjobb vagy, kár, hogy ezt mások nem veszik észre. A mások az egész világot jelenti, és te elhiszed, mert miért nem hinnéd el, hiszen teljes odaadással közlik. Úgy érzed, nálad különb alig van a földön, és ha van is, kit érdekel, amikor neked abban a helyzetben jó. Ha kellően „begyógyszerezted” magad, erős leszel, nyugodt, és készen állsz a világ megváltására. Nem érted, hogy mások miért húznának vissza, miért nem veszik észre, mennyire, de mennyire fantasztikus vagy, de nem baj, mert akkor is az vagy, ha a világ vak.

Jó érzés úgy járni-kelni, hogy van ember, aki számára te magad vagy a tökély. Tehetsz, mondhatsz bármit, ragyog, ha rád néz. Ragyog, ha veled lehet. Semmit nem kell tenned, csak lenned kell, ami nem nagy dolog, hiszen eddig is voltál, vagy, csak épp más minőségben. Állandó társként, egy házaspár feleként már ritkán váltasz ki akkora ovációt, mint szeretőként. Mindennek az az ára, hogy megtagadod a hűséget. És ez akkora baj lenne? Dehogyis, hiszen nem bántasz meg senkit, mert nem tudnak róla. Hű vagy te az egyik oldalhoz is, és a másikhoz is a magad módján, talán még el is hiszed, közben meg saját magadat csapod be, ám ez sem számít.

Az vagy, ami lenni akarsz: különleges, egyedi, megismételhetetlen. Dicsérnek és dicsérnek mindenért: jó vagy a szexben, jó vagy, mint hallgatóság, és elhitetik veled, hogy nincs hozzád fogható, mert, amit te adsz, senki más nem adhatja. Való igaz, hisz minden ember más, de te ezt nem úgy értelmezed. Tíz pontot kapsz a tízből, és azt hiszed, az életed valóban kerek. Tulajdonképpen miért ne lenne az? Amennyi időt csak tudsz, a családoddal töltesz, miközben arra vágysz, hogy mással légy. Amikor meg azzal a másikkal vagy, az jár az eszedben, hogy jó, jó, de mennyire csodás lesz hazamenni, ahol a család melege körbeölel. Otthon ismersz minden szeget a falban, karcolást a padlón, íze van a szónak, íze a nevetésnek. Minden meghitt, szokványos és unalmas, de nem baj, mert változtatni úgyse mernél. Hát élsz a lehetőséggel, amely adott.

A másik fél tálcán kínálta magát, te nem tehetsz róla, hogy emberből vagy, aki nem tud ellenállni a kísértésnek. Őszintén vágysz a mindent elsöprő figyelemre, hogy újra azt érezd, hatalmas dolog volt szabadnak lenni egykor. Akkor voltál igazán te. Akivé lettél, az se rossz, de már nem emlékeztet a régi énedre. Új szerepeid rád ültek, beborítottak, és elfeledtették veled, hogy milyen vágyaid, álmaid voltak.

Ha beveszed a szerető-pirulát, más dimenzióba lépsz. Újak lesznek a fények, újak az árnyékok is. Azt hazudod magadnak, hogy nem hazudsz senkinek. Hiszen nyílt lapokkal játszol, nem ígérsz változást, nem mondod, hogy ki akarod cserélni az életed egy változatosabbra, gyönyörűbbre. Nem, ami van, az nem rossz neked. Kicsit szürke, kicsit használt, de nem eldobandó. Eszedbe se jutna ezt tenni. És ha valakinek ez nem felel meg, mehet isten hírével, mert te továbbra se vagy rossz. Jó ember vagy, nem bántasz meg senkit, hisz nem tettél fogadalmat. Egyszer valamikor igen, de annak megszegése indokolt.

Unod a sáros őszt, visszasírod a nyarat. Ez akkora baj lenne? Ugye, hogy nem? Mondtad volna netán, hogy szereted a betolakodót, a pirulát?  Ugyan már! Legfeljebb, amikor elragadott a szenvedély. Az meg nem ér, mert kijózanodva tudod, hogy hamis volt a vallomás.

Így ha véget ér a pirula gyógyhatása, felállsz, megrázod magad, és elégedetten hazaindulsz. Az jár a fejedben, hát nem csodálatos az élet? Megvan mindened, amit akarsz, és ha bevallod, ha nem, boldog vagy. Ideig-óráig.

Egy baj van csak. Minden „gyógyszer” elfogy egyszer. Ha kiürül a doboz, fel kell íratni újabb adagot. Ez viszont nem gond!

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here