2023 – A Yin Víz Nyúl Éve

"A bizalom sokoldalú kérdéskör. Nem csak arról szól, hogy bízol-e másokban, a világban, hanem arról is, hogy bízol-e önmagadban, és hogy van-e hited, bizalmad egy felsőbb hatalomban, valami nálad nagyobban. Bármelyik téren is sérült a bizalom, az mindenképpen kihat az egész életedre, mert a bizalom hiánya erős kontrollt és védekező mechanizmusokat követel meg, amivel megvédhetem magam a világtól, netán, szükség esetén önmagamtól is. Arról nem is beszélve, milyen belső világot eredményez, ha folyamatos harcban állunk önmagunkkal."

A Magyar Taoista Egyház által támogatott tartalom.

Kínai asztrológia – mit ígér 2023?

1. rész: 2023 – A Yin Víz Nyúl Éve

A kínai asztrológia szerint 2023-ban a Yin Víz Nyúl évét írjuk. Ebben a cikksorozatban az év hatásairól fogunk írni és hétről-hétre végignézzük majd, hogy az egyes állatjegyek szülöttei milyen lehetőségekkel és kihívásokkal találkozhatnak. A kínai asztrológia nagy hangsúlyt fektet a minőségi idő jellemzőire, és minden esetben arra hív, hogy összhangba hozzuk magunkat egy nagyobb, az univerzum ritmusára hangolt rendszerrel. Ha teszünk némi erőfeszítést, akkor ennek a lüktetésével, áramlásával együtt haladva, hatékonyabbá és derűsebbé tehetjük az életünket.

A kínai asztrológiát Négy Pillér Sorsfejtésnek is hívják, mivel egy születési képletet 4 pillér alkot (óra, nap, hónap és év pillérek). Mindegyik pillér két részből áll, egy tiszta égi minőségből, ami az Öt Elem egyike a Yin és Yang oldal figyelembevételével (idén a Yin Víz); és egy állatjegyből (idén a Nyúl). Az állatjegyeknek is van azonban egy fő minősége, amely szintén az Öt Elem egyikének Yin vagy Yang oldala (a Nyúl esetében ezt a minőséget a Yin Fa adja). Egy születési képletet ezáltal a benne megjelenő Öt Elem kölcsönhatásai jellemeznek és határoznak meg.

 
 

Tavaly a Yang Víz Tigris évét írtuk, idén pedig beköszöntött a Yin Víz Nyúl éve. A Tigris évét az újragondolás jellemezte, korábbi, megszokott működésünk megváltoztatása. Gyakran tapasztalhattuk a hirtelen érkező, nagy erejű energiákat, amelyek olykor akár az egész életünket felforgathatták, általuk befejeződött valami, vagy épp valami új vette kezdetét, fizikai és lelki síkon egyaránt.

A Nyúl hasonlóan gyors változásokat hozhat, de kíméletesebben, befogadókészségünkhöz igazodva. Ugyanakkor, ha nem vagyunk tisztában saját értékeinkkel és céljainkkal, vagy túlzottan ragaszkodunk az életkörülményeinkhez, akkor a változást nehezebben fogadjuk el, és akadálynak, balszerencsének élhetjük meg. Éppen ezért hasznunkra válhat, ha az előttünk álló időszakban lelkileg felkészítjük magunkat a hirtelen váltásokra, és igyekszünk gyakorolni az alkalmazkodást és a rugalmasságot, amelyek a Nyúl alaptulajdonságai ebben a rendszerben, és most alaposan próbára lehetnek téve.

Visszatérve az év energiáira, az egyéni képletünktől függetlenül mindenképpen van néhány olyan kulcspont, amire érdemes figyelni ebben az évben: ezek a bizalom és a kiszámíthatatlanság.

A bizalom sokoldalú kérdéskör. Nem csak arról szól, hogy bízol-e másokban, a világban, hanem arról is, hogy bízol-e önmagadban, és hogy van-e hited, bizalmad egy felsőbb hatalomban, valami nálad nagyobban. Bármelyik téren is sérült a bizalom, az mindenképpen kihat az egész életedre, mert a bizalom hiánya erős kontrollt és védekező mechanizmusokat követel meg, amivel megvédhetem magam a világtól, netán, szükség esetén önmagamtól is. Arról nem is beszélve, milyen belső világot eredményez, ha folyamatos harcban állunk önmagunkkal.

Így a bizalom témájával és azzal, hogy valójában hányadán is állunk vele, mindenképpen érdemes szembenézni és elkezdeni foglalkozni azzal a részével, ahol a minket gátló, akadályozó hiányosságok vannak. Folyamatos védekezésben ugyanis lehetetlen megélni az erőnket, és megtapasztalni annak gyümölcsét.

A világ egy egyre szűkülő buborékká válik, mert az év másik nagy témája, a kiszámíthatatlanság azt okozza, hogy egyre kevesebb dolgot tudunk majd szorosan az ellenőrzésünk alatt tartani, ezért kénytelenek leszünk a működésünk körét csökkenteni, mígnem úgy érezzük, hogy annyira szűk a tér, hogy már nem kapunk levegőt.

A kiszámíthatatlanság az emberek többségének az egyik legnehezebben elfogadható körülmény, hiszen látszólag szöges ellentétben van az oly hőn áhított biztonsággal. Ilyenkor azonban elfelejtjük, hogy a biztonságunkat nem alapozhatjuk a dolgok változatlanságára egy olyan világban, amelynek egyetlen állandó törvényszerűsége a változás maga. Ennek eredményeként gyakran abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy kétségbeesetten megpróbálunk össze- és egyben tartani olyan dolgokat, amelyek felett eljárt az idő és már nagyon szét akarnak esni.

Kézenfekvő megoldás lehetne, hogy hagyjuk szétesni azt, aminek szét kell esnie és aztán lesz, ami lesz. Azonban mindannyian félünk, hogy mi történik, ha elveszítjük azokat a dolgokat, embereket, amelyek számunkra a biztonságot, esetleg az önazonosságot jelentették, mert mondjuk olyan régóta vannak velünk, bennünk, hogy már nem is emlékszünk milyen nélkülük, így integráltuk őket és a lényünk részének tekintjük.

A kiszámíthatatlanság másik aspektusa a “várd a váratlant”, szintén a bizalom kérdésköréhez visz vissza, hiszen miért is félünk az ismeretlentől? Mert félünk, hogy nem boldogulunk vele. Ez pedig nem más, mint az önmagunkba vetett bizalom hiánya. Amivel visszajutunk az önazonosság kérdésköréhez, mert hogyan bízhatnánk valamiben, amit nem “ismerünk” valamilyen szinten?

A sorozat további cikkeiben az egyes állatjegyekkel fogunk külön-külön foglalkozni. Fontos megemlíteni, hogy a képletünk mindegyik pillérében megjelenő állat hatással van ránk, vagyis nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy melyik évben születtünk, hanem mind a négy pillért. A pontos képletünket számos ingyenes, kínai asztrológia kalkulátor segítségével ki tudjuk számolni.

Szeghalmi Etelka és Wágner Mária

A Magyar Taoista Egyház oktatói

A Magyar Taoista Egyház közössége a taoizmust, a taoista filozófiát, életvezetési és önismereti művészeteket tanulmányozzák és gyakorolják, a mai modern emberhez közel álló módszerekkel, mert az ősi bölcsességek a 21. század embere számára is irányt mutatnak ahhoz, hogy hogyan éljen harmóniában önmagával és azt őt körülvevő világgal.

Támogass minket adód 1%-ával, hogy az ősi, taoista bölcsességek minél több emberhez eljuthassanak hazánkban!

Magyar Taoista Egyház

Technikai szám: 0877

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here