Agatha Christie

Bár nem ezen a napon született, hanem ezen a napon hagyta itt az árnyékvilágot 85 éves korában. Bizonyára nem sértődik meg érte, hogy ma emlékezünk rá, hiszen világ életében a halállal foglalkozott.

 
 

Agatha Christie a krimiirodalom nagyasszonya, és koronázatlan királynője, ezekkel a titulusokkal illetik a mai napig a rajongói. 66 regényt írt, és csak Shakespeare művei, és a Biblia kelt el nagyobb példányszámban a regényeinél. Egyetlen színpadi darabját 1952 óta folyamatosan játsszák, ez szintén rekordszámba megy, hiszen semmilyen más színdarabot nem játszottak még ennyi ideig.

Első regényét fogadásból írta meg, a nővérével kötött fogadás tétjéről nem szól a fáma, mindenesetre megszületett az első Agatha Christie regény, A titokzatos styles-i eset címmel. Agatha pocsék helyesíró volt, és elképesztő munkabírással rendelkezett. Megesett, hogy évente két regénye is megjelent. Gyűlölt mosogatni, ezért azzal foglalta el magát e tevékenység közepette, hogy gyilkosságokat agyalt ki, majd papírra vetette. Kora nőihez képest, milliókat keresett. Két férje volt, az elsőtől 38 évesen vált el, mert megtudta, hogy a férjének viszonya van a 25 éves titkárnőjével. Ekkor történt, hogy az írónő 11 napra eltűnt a világ szeme elől. Senki nem tudta hol van, 1926. december 3-ának estéjén kocsiba ült, és elhajtott Styles-i otthonából, anélkül, hogy erről korábban bárkit értesített volna. Autóját később üresen találták a Guilforfhoz közeli Newlands Cornernél, és az írónőnek sehol nem találták nyomát. Angliában a következő két hét során az eset minden krimirajongó fantáziáját megmozgatta, hiszen az eltűnés körülményei pont olyanok voltak, mintha az írónő szándékosan állította volna be azokat. Az amatőr detektívek hamar elméletekkel is szolgáltak: egyesek szerint az írónő egy közeli forrásba ölte magát, míg mások szerint az eltűnést hűtlen férje, Archie Christie rendezte meg, aki valójában megölette feleségét. Nos, egyik sem állta meg a helyét, Agatha előkerült, és senkinek semmiféle információt nem adott arról, hogy merre járt.
Második férje 14 évvel volt fiatalabb nála, a pletykák szerint látens homoszexuális volt, és a viszonyuk inkább volt barátinak mondható, mint valós kapcsolatnak. A házasságuknak köszönhetően nagyon sokat utaztak, amit Christie számos regényében fel is használt.
Amerikában cenzúrázták a regényeit, és bármilyen hihetetlen, nem szerette Poirot karakterét.

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here