Anya, apa vigyázz rám!

"  Tudom, hogy mindig jót akartok nekem. Azzal is tisztában vagyok, hogy büszkék vagytok rám és szerettek dicsekedni velem és a testvéreimmel. De meg kell értenetek, hogy rossz módszert választottatok. A közösségi oldalak, a netre felkerülő képek egyszeriben köztulajdonná válnak, ahogy ott megjelennek, és hiába hiszitek, hogy csak az látja, akinek ti megengeditek, tévedtek. A rólunk készült fényképek a családi albumba valók, és nem arra, hogy úton-útfélen mutogassatok bennünket. A mi életünket, a mi személyiségünket teszitek kockára, csak azért, hogy bemutassátok, mennyire jó szülők vagytok, és azt is, hogy mi milyen cukik vagyunk. Higgyétek el, ez a szűk családon is ismerősökön kívül nem sokakat érdekel. De, hogy elmondjam milyen veszélyes, amit csináltok, figyelnetek kell rám, és nem legyinteni azzal, hogy ugyan ugyan, mindez merő túlzás."

Kedves Anya és Apa!

 
 

  Tudom, hogy mindig jót akartok nekem. Azzal is tisztában vagyok, hogy büszkék vagytok rám és szerettek dicsekedni velem és a testvéreimmel. De meg kell értenetek, hogy rossz módszert választottatok. A közösségi oldalak, a netre felkerülő képek egyszeriben köztulajdonná válnak, ahogy ott megjelennek, és hiába hiszitek, hogy csak az látja, akinek ti megengeditek, tévedtek. A rólunk készült fényképek a családi albumba valók, és nem arra, hogy úton-útfélen mutogassatok bennünket. A mi életünket, a mi személyiségünket teszitek kockára, csak azért, hogy bemutassátok, mennyire jó szülők vagytok, és azt is, hogy mi milyen cukik vagyunk. Higgyétek el, ez a szűk családon is ismerősökön kívül nem sokakat érdekel. De, hogy elmondjam milyen veszélyes, amit csináltok, figyelnetek kell rám, és nem legyinteni azzal, hogy ugyan ugyan, mindez merő túlzás.

A feltett képeket a mai technikával és a mesterséges intelligencia elterjedésével végtelenül könnyű manipulálni. Egész arcokat, testeket lehet úgy áthelyezni egy másikra vagy egy másik környezetbe, hogy a változás észrevétlen marad. Belegondoltok, ez mit jelent? Tudom, hogy ezek a fényképek nektek csak emlékek, de másoknak rengeteg adatot hordoznak. A videófelvételeken rajta van a hangunk, amelyekkel bele lehet csapni benneteket, amelyekkel el lehet hitetni, hogy bajban vagyunk, vagy bántottak, elraboltak bennünket, pénzt lehet kicsikarni általuk.

Ellophatják az identitásunkat és adatainkat felhasználva csalhatnak, úgy, hogy ezek miatt mi börtönbe kerülhetünk, mert nem tudjuk bizonyítani, hogy nem mi tettük a rosszat. Rombolhatják a szavahihetőségünket, később a hitelképességünket.

Az iskolában vicces mémek szereplői lehetünk, vagy szimplán gúny tárgya, mert amíg ti kedves, humoros oldalát látjátok a dolgoknak, addig mások szekálni, megalázni fognak minket egyes események vagy helyzetek miatt.

Kérlek, értsétek meg, hogy a világ veszélyes hely, és ha azt akarjátok, hogy biztonságban legyünk, ne csak az övet csatoljátok be, amíg kicsik vagyunk, vagyok a sarkokat lássátok el élvédővel, hanem gondoljatok arra, hogy a jövőben mit jelentenek majd ezek a könnyednek hitt videók, vagy a szülinapi zsúrok felvételei.

A világon sokan vannak, aki bántó szándékkal közelednek a gyerekek felé. Kérlek, ne hagyjátok ezt, és ne adjatok táptalajt azzal, hogy felteszitek azokat a dolgokat, amelyekre a pedofilok könnyedén reagálnak. Nem akarunk áldozatai lenni senki gonoszságának. Ne tegyetek fel pucér vagy félpucér képeket, még akkor se, ha kétévesek vagy háromévesek vagyunk, hiszen azok a felvételek is a mi életünk részei, és nem tudtunk tiltakozni vagy beleegyezni.

Kedves Anya és Apa! Tudjuk, hogy szerettek bennünket, ezért is kérjük, védjétek meg a privát szféránkat. Ami a szociális hálóra kerül, onnan nem tűnik el soha, hiába veszitek le, már ki tudja, ki mentette le, kinek az albumában vagyunk, és kinek a fejében körvonalazódnak rettenetes gondolatok.

Ha azt gondoljátok, mindez nem számít, jusson eszetekbe a szervkereskedelem és a gyermekeltűnések sokasága. Más lett minden a ti gyerekkorotok óta.  Szeretnénk mi is olyan nyugalomban és békében felnőni, ahogy ti. A szeretetetek erős kötelék, de nem tud mindentől megvédeni, hiszen a gonosz bárhol jelen lehet. Főleg ott, ahol nem számítunk rá.

Vigyázzatok ránk, és jusson eszetekbe, hogy nem fontos a külvilág visszajelzése. Mi szeretünk titeket, ennél semmi sem fontosabb. Óvjátok meg a családunkat!

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here