Atomturizmus Csernobilban

Az HBO Csernobilról szóló minisorozata óta a helyet ellepték a turisták. A szellemváros eddig is látogatható volt, a sorozat hatására azonban ugrásszerűen megnőtt a kíváncsiskodók száma az 1986-os tragédia helyszínén.

 
 

Az érdeklődők a látogatás során megtekinthetik az áldozatoknak emelt emlékművet, végigjárhatják a kihalt falvakat, majd a négyes reaktor fölé emelt szarkofágnál tett látogatás után sétálhatnak egyet Pripjaty városában. Az instagramra posztolt szexi, laza, derűs képek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy az előbb említett gyomorszorító, tragikus múltidézés gyakorlatilag nem hagyott nyomot a jelenkor gyermekeiben.

Nem, nem, félreértés ne essék. Nem azt szeretném, hogy mindenki feketébe öltözötten, öles koszorúkkal a karján, könnyeket morzsolva járja be a csernobili dráma helyszínét, mintha közeli hozzátartozóját gyászolná. Álszent is lenne, valljuk be… Csupán egy alapvető tiszteletet, empátiát, alázatot várnék… hogy hadd éltethessem magamban a reményt, hogy a jövő nemzedéke tiszteli a régieket annyira, hogy nem teszi közönségessé vagy vicc tárgyává őket… minket…magukat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here