Ausztrál furcsaságok

Az ausztrálok híresek a humorukról. Viccet csinálnak másokból, de tudnak nevetni önmagukon is, kikarikírozzák a bürokráciát és a mémeket gyártanak a politikai élet visszásságairól. Nem csoda hát, hogy több ausztrál turisztikai látványosság is először csupán egy viccnek indult.

 
 

Mindegyikünknek van kedvenc mozifilmje. Van, aki egy kicsit túl is tolja a rajongást: rongyosra nézi a filmet, és relikviákat gyűjt. De az minden bizonnyal egyikünknek sem jut eszébe, hogy a filmnek szentelt múzeumot nyisson a világ leglehetetlenebb pontján. Adrian Bennett azonban ezzel nem értett egyet: ő 2009-ben megnyitotta a Mad Max 2 Múzeumot. A rajongók nemcsak a mozival kapcsolatos relikviákat, plakátokat és egyéb tárgyakat nézhetik meg, hanem infokat szerezhetnek a film forgatásának körülményeivel és a forgatási helyszínnel kapcsolatban is.

Kertitörpefalva. Nagyjából így keresztelhetnénk át az ausztrál Wellington Millt, ahol összesen mintegy 5000 kerti törpét állítottak ki. Az apropót természetesen egy vicc adta: a városvezetés körforgalmat tervezett a környéken, amely néhány humoros helyinek nem tetszett… megszórták hát a helyet egy pár törpével. A kerti gnómok száma egyre nőtt, míg végül egy egész hadseregnyi össze nem gyűlt. Az idelátogató turistákat arra bátorítják, hogy hozzanak ők is magukkal egy-egy törpét abból az országból vagy régióból, ahonnan érkeznek.

Egy üvegfal mögé zárt, kitömött tigris, amelyet egy állatállomány lemészárlásáért tartanak felelősnek… furcsa turisztikai látványosság az Ausztrália déli tartományában található Tantanoola-ban. Az 1890-es években egy félelmetes szörny tartotta rettegésben a helyi állattartókat: senki sem látta a pusztítót, csak annyi hírlett, hogy egészben eszi meg a bárányokat és esetleg emberekre is veszélyes lehet. A Tantanoola-i tigrisnek keresztelt lényre vérdíjat is kitűztek, és több csapat is megpróbálta lefilmezni, de hiába. Végül 1895-ben lelőttek egy állatot, amelyről először azt gondolták, hogy kutya, majd, hogy dingó, és az is felmerült, hogy farkas. Az azonosítás után aztán megállapították, hogy arábiai farkas, de, hogy hogy került Tantanoola-ba, az a mai napig kérdéses. A “tigris” lett a helyi focicsapat kabalaállata is.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here