Az alkohol életet menthet? Vigyázat! Csak nagyon ritkán!

Az alkohol káros hatásairól nem kell beszélnünk: mindenki tudja, milyen végzetes balesetet okozhat az, aki ittasan ül a volán mögé, vagy hogy mekkora pusztítást tud okozni egy alkoholista családtag. Bármilyen hihetetlen, vannak esetek, amikor azonban életmentő lehet egy-egy dózis a bódító nedűből.

 
 

A 48 éves vietnámi Nguyen Van Nhat életét például 15 doboz sör mentette meg. Az történt ugyanis, hogy a férfi rengeteg metanolt, – az alkohol mérgező formáját – töltött magába. Az orvosok ezért úgy döntöttek, óránként egy doboz sört juttatnak a páciens szervezetébe, így mentik meg őt az alkoholmérgezéstől. A máj ugyanis priorizál: először az etanolt kezdi el lebontani, eközben az orvosok dialízissel megszabadították Nhat szervezetét a mérgező etanoltól. A férfi túlélte az esetet.

A 65 éves Denis Duthie gondolt egyet, és bedobott egy whiskey-t. Azt hitte, abból nagy baj nem lehet… lett. Mivel gyógyszereket szedett cukorbetegségére, ez az egy pohár pia elég volt ahhoz, hogy megvakuljon. Mivel este volt, azt hitte, elment az áram, azért van sötét. Másnap döbbent rá, hogy elvesztette a látását. Kórházba szállítását követően egyenesen a műtőbe vitték. Az orvosok azt hitték, metanol mérgezést kapott, így etanollal próbálták kezelni – mivel ez éppen nem volt elérhető a kórházban, valaki leszaladt a boltba, és hozott egy üveg whiskey-t. Az orvosok infúzión át bejuttatták a páciens szervezetébe, egyenesen a gyomrába. Duthie öt napra kómába esett, de megmenekült.

Charles Joughin a Titanic konyháján dolgozott. Amikor a hajó elkezdett süllyedni. Joughin életmentő akcióba kezdett: kenyereket küldött a mentőcsónak utasainak, majd bement a kabinjába, és inni kezdett. Aztán kiment megnézni, mi történik, és székeket dobált a vízbe, hogy a vízbe esetteknek legyen mibe kapaszkodnia. Ezt követően folytatta a piálást. Végül átadta a mentőcsónakban szerzett helyét, hogy több nő és gyermek menekülhessen meg. És megint ivott egyet. A csontrészeg férfi vízbe zuhant, ahonnan két és fél óra múlva mentette ki egy csónak. Csak a lába dagadt meg, ami azért volt furcsa, mert ennyi idő alatt mások már halálra fagytak. Joughint az mentette meg, hogy életmentő akciója során gyakorlatilag félholtra itta magát.

Vodka mentette meg a fagyhaláltól azt a két cirkuszi elefántot, akiket azért engedtek ki a szibériai -40 fokba, mert az őket szállító kamion lángra kapott. Az állatok nagyon értékelték a piát, heves trombitálásba kezdtek. Végül egy garázsban helyezték el őket addig, amíg a cirkuszosok újabb kamiont szereztek az elefántok elszállítására. Rostislav Shilo, a novoszibirszki állatkert igazgatója tisztázta, hogy nem történt állatkínzás, és az elefántok nem rúgtak be: a cirkuszosok ugyanis vízzel hígították a vodkát…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here