Az ellentétek valóban vonzzák egymást?

Az ellentétek vonzzák egymást, ez fizika. Igen, az ellentétes mágneses mezőknél így is van, de vajon működik emberi kapcsolatok esetén is? Rövid távon természetesen igen. De az életre szóló kapcsolatok záloga pont a kompatibilitás, és az intimitás, amelynek az alapja az egyformaság, nem pedig a különbözőségek.

Vegyük csak alapul a barátságokat. Elég valószerűtlen, hogy egy vegán, globális felmelegedés ellen protestáló, liberális nézeteket valló pasi tartós és őszinte barátságot ápol egy élvhajhász, vadászni járó vagány fickóval. Bizonyos közös pontok lehetnek az életükben – eljárhatnak golfozni vagy úszni – de egy mélyebb beszélgetés során már biztos felmerülnek bizonyos nézeteltérések.

 
 

A barátsághoz hasonlóan a párkapcsolat is akkor működik igazán, ha a felek egyeznek legalább a következőkben:

Világnézet – vélemény a pénzről, a spirituális dolgokról, a gyermeknevelésről, a politikáról, stb.

Alaptevékenységek – ez nem azt jelenti, hogy egy párnak mindent együtt kell csinálnia, sőt – az összezártság pusztító lehet! Jó, ha egyedül is töltenek időt, van például egy hobby vagy egy sport, amelyet magukban végezhetnek. A lényeg, hogy azok a párok, akiknek van közös, örömet adó tevékenységük, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt és tartják házasságukat boldognak.

Szexuális kapcsolatok – Az azonos szexuális szokások is nagyon fontosak – ha ugyanis valaki a hagyományos módon, és csak havonta egyszer-kétszer szeretne szeretkezni, míg a társa különféle kreatív formában, hetente többször vágyna a szexre, az szinte garantálja a kapcsolat zátonyra futását.

Alapvető temperamentum – ebben is az azonosság vezet hosszú távú sikerhez. Egy introvertáltnak és egy extrovertáltak más a szociális étvágya, amely egy idő után komoly feszültségekhez vezet. Egy passzív és egy asszertív személy sem bírja sokáig egymás konfliktuskezelési módszereit.

Mindezek persze nem azt jelentik, hogy egy különböző jellemű emberpár csak rövid távú kapcsolatra számíthat, míg a hasonlóak garantáltan kitartanak a sírig. Mégis, ha egy harmonikus barátságra vagy házasságra vágyunk, érdemes legalább az alapvető tulajdonságban velünk egyező társat keresni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here