Bugatti királynő felemelkedése és bukása

Bugatti Királynőnek hívták. 1931-ben ugyanis, amikor Ettore Bugatti csapatához csatlakozott, Hellé Nice volt az egyetlen női autóversenyző. Ezt a pozícióját egyébként még éveken át megőrizte.

 
 

De ki is volt ez a csinos, vagány, sőt vakmerő lány, aki igazi Grand Prix győztesként szaggatta az aszfaltot? Hellé – eredeti nevén Mariette Hélène Delangle – 1900-ban született egy falusi postás leányaként. Tizenhat évesen Párizsba költözött, ahol aktmodellként kezdett el dolgozni, hamarosan pedig beszippantotta a balett világa, ahol szép sikereket ért el. Ekkor kapta művésznevét, ezután már mindenki Hellé Nice-ként ismerte. Hellé rendszeresen lépett fel táncos produkciókban Európa-szerte. Olyan szép summákat keresett, hogy hamarosan házat és yachtot vásárolt belőle.

Művész karrierje azonban 1928-ban, egy síbaleset után véget ért. Ekkor vetette bele igazán magát az autóversenyzésbe. A gyors autók szerelmese előbb találkozott egy másik szerelemmel, Philippe de Rotschilddal, aki bemutatta őt Ettore Bugattinak. Hellé ekkor csatlakozott Bugatti csapatához autóversenyzőként, és hamarosan ezen a területen is tarolni kezdett: nemcsak busás összegeket kapott, de számos neves férfi versenyzőt is maga mögé utasított a pályán. 1933-ban Monzaban részt vett azon a Grand Prix versenyen is, mely egy borzalmas tragédiával – három akkori vezető autóversenyző halálával – végződött. Ő akkor a harmadik helyre autózott be.

A II. világháború során, a németek megszállásakor Hellé a francia Riviérára költözött, és ott is maradt a háború végéig. 1949-ben aztán az egyik vetélytársa, Louis Chiron nyilvánosan megvádolta őt azzal, hogy a náciknak kémkedik. Noha több alapos vizsgálat is bebizonyította, hogy ez a vád alaptalan, Hellé soha többé nem tudott magának szponzort találni, így karrierje ellehetetlenült.

A XX. század egyik legszínesebb, legmerészebb, úttörő egyénisége, Hellé Nice egyedül, nyomorúságos körülmények között, éhezve halt meg Nice városának egyik külső kerületében, egy szerény garzonlakásban. Egy helyi jótékonysági szervezet gondoskodott az elhamvasztásáról, majd földi maradványait hazaküldték rokonainak, hogy temessék el a szülei sírjába. A nővére teljesítette a kérést, de a síron nem tüntették fel Hellé nevét. Csak 2008-ban, egy róla elnevezett egyesület állított neki emléktáblát halálának színhelyén.

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here