Cuki ételekkel teli dobozka

Amikor nekilátunk az ételnek, nem csak a szánkkal eszünk, de az orrunkkal és a szemünkkel is.
Erre a gondolatmenetre hangolódtak rá a japánok is, akik mára tökélyre fejlesztették a bento box fogalmát
.

 
 

Az egyszerű (hús vagy hal, rizs, kenyér, gyümölcskarikák vagy zöldséghasábok) összetevőkből álló ebédet vagy uzsonnát ízléses, ötletes kis falatokká gyúrják, és szinte művészien pakolják a meseszép tárolódobozkákba.

Ma már nem csak házilag készítik a bento boxot, hanem éttermekben, állomásokon is árulják. Sőt, a bento-hoz vásárolható dobozkák, kanalak, pálcikák, öntő-, kiszúró- és sütőformák mára már elárasztották az üzleteket és webshopokat.

Aki azt hiszi, a bento box valami újkeletű, trendi dolog: téved. Bentokat már az ötödik századi japánok is vittek magukkal: a földeken dolgozók kis rizsgolyókat csomagoltak, hogy ha munka közben megéheznek, legyen mit falatozniuk.

A bentok népszerűsége a nyolcvanas években növekedett meg hirtelen, amikor felértékelődtek a könnyen, gyorsan elkészíthető étkek. A kilencvenes évektől már igazi világdivat: a különféle állatmotívumot vagy rajzfilmfigurát ábrázoló falatkák fotói elárasztották a pinterestet és az instagramot, a japán kisiskolások pedig azon versengenek, kinek az anyukája készített ötletesebb ételdobozt.

Hogy elterjed-e valaha a bento Magyarországon? Nos, ezt nehéz lenne megjósolni. A magyarok nem szoktak hozzá a kis adag ételekhez, sem ahhoz, hogy órákig pepecselnek a konyhában. Hazai boltokban igazán inspiráló, autentikus eszközöket sem lehet kapni hozzá. Ez persze megváltozhat, és hirtelen eláraszthatja az iskolai büféket a sok egészséges, mosolygós szendvics és színes rizsgolyó…, mi örülnénk neki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here