Egyedül? Egyedül!

"Egyet azonban sose hagyj: hogy sajnáljanak! Arra nem szorulsz rá, mert te a kezedben tartod az életed, úgy intézed, hogy sok örömöt lelj benne, akkor miért is lennél sajnálatraméltó? Mert az ember társas lény? Talán…Az élete bizonyos szakaszában. De a legfontosabb pillanatokban egyedül van: a születéskor és halál eljövetelkor is. Sokszor még akkor is, ha valakivel együtt él. Szóval, tedd, ami neked megfelel! Élj, örülj és felejts el másokat!"

„Sokan mondják, hogy az ember csordában érzi jól magát, de nem szabad elfelejteni a magányos farkas oldalunkat sem.”

(Mattias Edvardsson)

 
 

Azt kérded, nem rossz egyedül? A válaszomat úgyis kétkedve fogadod. Nem. Egyedül lenni egyféle szabadság is. Az önállóság és a függetlenség olyan elegye, amit csak az ért meg és fogad el, aki nem akar másra folyton másra támaszkodni. Egyedül vinni az életet, választás kérdése, mert mindig akad valaki, aki társulna, de te elgondolkozol rajta, megéri-e felrúgni mindazt, amit kialakítottál addig. Tiéd a hatalmas ágy, amelyben keresztben is fekhetsz, és akkor kelsz hétvégén, amikor jólesik. Kávézhatsz, olvasgathatsz, telefonozhatsz kedvedre, senki nem sürget, nem néz rád rosszallóan, hogy már megint fent vagy hajnalok hajnalán, vagy beviszed az ágyba a szendvicset.

Jövedelmedet úgy osztod be, ahogy akarod, pontosabban, ahogy képes vagy rá. Már soha nem kell engedélyt kérned arra, hogy megvehess valamit. Nem dugod az új pulcsit, nadrágot a szekrény aljába, mondván, hogy régi rongy, csak a másik nem vette észre, mert sose figyel rád. Az ára is kizárólag neked fáj, ezért megtanulsz takarékosabbnak lenni, vagy épp az ellenkezője, de akkor hó végén összébb húzod a nadrágszíjat. Ha akarsz főzöl magadnak, persze kicsinyke adagot, hogy ne kelljen három napig ugyanazt enned, de ha nem, rendelsz, vagy beugrasz egy kifőzdébe és letudod az ebédet változatos formában. Ha kirándulni támad kedved, hívod a barátaidat, becsatlakozol egy csoporthoz, és ha teheted, utazol. A társas utak előnyei közé tartozik, hogy a szervezéssel nincs gondod, de az ára az lehet, hogy meg kell tanulnod sok embert elviselni. A tolerancia és a körülmények feldolgozása sokaknak okoz nehézséget, így a vagy megszoksz, vagy megszöksz elve működhet. Rajtad áll, ahogy minden más.

Ha csendet akarsz, csend lesz körülötted, és lehetőséged lesz elmélyedni egy könyvben kedvedre. A filmcsatornákon is annyi romantikus vagy kevésbé romantikus sorozatot nézel éjfélig, amennyit csak elbírsz. Bármikor beletekerhetsz, ha unod, és nem kell szenvedned, ha épp nem bírod tovább.

Ha edzeni támad kedved, vagy épp tornázni odahaza, megteheted, hiszen ezer videó áll a rendelkezésedre, már csak az akarat hiányzik hozzá. Nem lesz senki, aki kanapén mosolyog rajtad. Lehetsz otthon teljesen természetes, a kinyúlt póló nem snassz, és a körmöd se, ha nem értél oda a körmöshöz, vagy nem értél rá magad megcsinálni. Bár a férfiak ilyesmiket észre se vesznek, azért mi tudunk görcsölni rajta. Annyit telefonálgatsz, amennyit csak akarsz, hívhatod a barátaid, és átbeszélhetitek a világ dolgait, ha van rád idejük.

Egyedül lenni nem félelmetes, ha van benned erő és befelé is tudsz fordulni. Ha találsz magadnak egy megfelelő elfoglaltságot, hobbit, beiratkozol nyelvet tanulni, főzni, szőni vagy bármit csinálni, akkor menten lesznek új ismerőseid, akikkel elmehetsz kávézni, vagy csak egy jót dumálsz, és ha eleged lesz mindenből, hazasétálsz a tiszta, nyugalmas kis fészkedbe, ahol megiszol egy pohár bort és elterülsz az ágyon a tiszta ágynemű ölelésében.

Ha mindez nem elégít ki, akkor kereshetsz átmeneti kalandokat, ha jónak látod, hogy valaki ki-be sétáljon az életedbe. Ezzel akkor érdemes foglalkozni, ha tényleg erre van szükséged, és nem felejtettél el alkalmazkodni. Az egyedüllét ezt könnyen elfeledteti az emberrel. Vannak, akik már képtelenek egy idő után, míg mások rájönnek, hogy nekik arra van szükségük, hogy horkoljon mellettük valaki. Még ha nem is minden nap. Nem vagyunk egyformák, nincs recept semmire, azt csak a női magazinok sugallják, hogy minden helyzetre van egy jól működő sablon. Te válassz inkább olyat, ami neked megfelel! És sose magyarázkodj! Azt a mondatot, ami úgy kezdődik, hogy azért vagyok egyedül, felejtsd el. Kinek mi köze hozzá? Úgyis megítélnek, akármit teszel. Mindig lesz valaki, akinek nem tetszik majd az életed, miközben az övét kéne rendbe tennie. Miattuk nem érdemes bosszankodni. Hagyd, hogy okos tanácsokkal lássanak el, és mosolyogj!

Egyet azonban sose hagyj: hogy sajnáljanak! Arra nem szorulsz rá, mert te a kezedben tartod az életed, úgy intézed, hogy sok örömöt lelj benne, akkor miért is lennél sajnálatraméltó? Mert az ember társas lény? Talán…Az élete bizonyos szakaszában. De a legfontosabb pillanatokban egyedül van: a születéskor és halál eljövetelkor is. Sokszor még akkor is, ha valakivel együtt él. Szóval, tedd, ami neked megfelel! Élj, örülj és felejts el másokat!

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here